Sairaalassa pappi on lähellä

11.9.2017

Lempäälän seurakunta tukee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa työskenteleviä pappeja.

Tällä hetkellä sairaalapappeja on seitsemän, ja he toimivat Hatanpään sairaaloissa, Pitkäniemessä,  Rauhaniemessä ja TAYSissa. Kahdeksannen, kehitysvammaistyön pastorin, alueena on koko Pirkanmaa. Sairaalapapit auttavat potilaita, heidän läheisiään sekä sairaalan henkilökuntaa.

Sairaalasielunhoidolla on Tampereen seudulla pitkät juuret. Työ alkoi sodasta toipuvassa maassa tasan 70 vuotta sitten vuonna 1947.

Kuten alkuaikoina, myös nykyisin sairaalapapin työ on paljolti myötäelämistä, keskustelua ja rukousta. Etenkin vanhusosastoilla pappi pitää usein hartauksia. Arjen töitä ovat myös kasteet, ehtoolliset ja saattohartaudet.

Nokian Pitkäniemessä on kirkko, jossa pidetään säännöllisesti messuja ja hartauksia yhdessä seurakuntien työntekijöiden kanssa.

Kuulolla myös iltaisin ja viikonloppuna

Monet sairaalapapit ovat saaneet työnohjaajan koulutuksen. Työpaikkapapin roolissa he kuuntelevat ja kouluttavat henkilökuntaa ja osallistuvat uskonnollisten ja eettisten kysymysten pohdintaan.

Sairaalatyön kustannukset jakaantuvat eri seurakuntien kesken asukasmäärän mukaan. Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan ja Ylöjärven seurakunnat ovat solmineet Tampereen kanssa yhteistyösopimuksen. Yhdessä ne vastaavat valtaosasta kustannuksista. Yksi yhdeksäsosa kuluista on muiden sairaanhoitopiirin seurakuntien vastuulla.

Sairaalapappiin saa parhaiten yhteyden sairaalan henkilökunnan kautta. Päivystävä sairaalapappi on tavoitettavissa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Yhteystiedot löytyvät myös Tampereen seurakuntien nettisivuilta osoitteesta

Sairaalasielunhoito Pirkanmaalla täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Pastori Eija Kasarin työmaa on TAYS. Aiemmin Kasari on työskennellyt seurakuntapappina mm. Lempäälässä.