Enkeleitä - onko heitä?

25.9.2017

Enkelit ovat kautta aikain olleet sanansaattajia, suojelijoita ja viestinviejiä. Raamatun arkkienkeli Mikael tuo kirkon juhlakalenteriin muistutuksen siitä, että Jumala on luonut myös näkymättömän maailman.

Mikael onkin jäänyt luterilaisen kirkon enkelijuhlien lähes ainoaksi hahmoksi. Virsikirjassa häntä ei mainita, Gabriel sen sijaan mainitaan virressä numero 20. Kaiken kaikkiaan enkelit ovat esillä kymmenissä virsissä.

Toiset näkevät enkelin läsnäolon kirkkaana valona, toiset tuntevat enkelin läsnäolon muuten vain rauhoittavana ja turvallisena. Monissa lapsiperheissä enkeli on turva, joka tulee mieleen iltarukouksen hetkellä. Enkeleihin voi uskoa, vaikkei niitä näkisikään.

Monelle nykyihmiselle enkelit symboloivat turvaa ja suojelusta. Maailmassa tapahtuu arvaamattomia asioita eikä kaikkea voi kontrolloida. Epävarmuuden hetkinä enkelit tuovat mukanaan turvaa ja kumppanuuttakin.

Taivaallisia sotureita vai pehmeäsiipisiä suojelusenkeleitä?

Raamatun enkeleillä on monenlaisia tehtäviä. Usein heidät kuvataan Jumalan
sanansaattajina tai taivaallisina sotajoukkoina. Siksi enkelin tuttu repliikki kuuluukin: ”älä pelkää” tai “älkää pelätkö”.

Nykyajan lasten kännykkäpelien ja piirroselokuvien “pahikset” tulevat lähelle sitä, millaisina Raamatun taistelija-enkelit esiintyivät. Tällaisen hahmon tarkoituksena on kuitenkin saattaa turvaan, ohjata eteenpäin tai estää jonkun suuren pahan tapahtumista.

Ovatko enkelit mukana pyhissä kirjoituksissa?

Mikael on kristillisessä perinteessä yksi kolmesta arkkienkelistä eli ylienkelistä. Kaksi muuta ovat Rafael ja Gabriel. Gabriel mainitaan enkelinä, joka ilmoitti Marialle Jeesuksen syntymästä. Mikaelia on pidetty myös taivaallisten sotajoukkojen johtajana. Hän onkin jäänyt luterilaisen kirkon enkelijuhlien lähes ainoaksi hahmoksi. Virsikirjassa häntä ei mainita, Gabriel sen sijaan mainitaan virressä numero 20. Kaiken kaikkiaan enkelit ovat esillä kymmenissä virsissä.