Toinen koti, auttamisen ja vapaaehtoisten oma talo

8.10.2017

Kuljussa, vanhalle asemalle kiemurtelevan tien laidalla on vihreä seurakuntatalo.
Vuonna 1955 valmistunut puurakennus palveli kuljulaisia 2000-luvun alkuun, jolloin koulun kylkeen valmistui uusi seurakuntatalo Majakka.

Vanhaa taloa koetettiin myydä, mutta ostajaa ei ilmaantunut.

Ryhdikäs puurakennus sai seurakunnan työntekijät mietteliäiksi.
Tyhjän talon äärellä erityisnuorisotyönohjaaja Kimmo Lämsä puntaroi rukoillen omaa haavettaan.
– Jo kymmenen vuoden ajan minulla oli ollut näky paikasta, joka kokoaisi ihmisiä auttamaan muita, hän kertoo.

Samaan aikaan seurakunnan nuorisotyöntekijät miettivät, kuinka aikuistuvat nuoret löytäisivät paikkansa seurakunnassa.

Vielä suuremmalla kehällä, seurakunnassa ja kirkossa, taas pohdittiin sitä, kuinka seurakuntien toiminta voitaisiin kääntää työntekijänapaisesta seurakuntalaiskeskeiseksi.

Eräs avain on vapaaehtoistyön eli ihmisten oman toiminnan tukeminen seurakunnassa.

Unelmasta totta

Unelma alkoi kypsyä. Nuorten aikuisten talkooporukka raivasi vuosien aikana kertyneitä romuja, maalasi ja kunnosti paikat. Uudistuneen talon nimeksi valittiin Toinen koti.

Ratkaisevaa koko hankkeen toteutumiselle oli se, että talo sai vuokralaisen ja vapaaehtoisen isännän, teologian kandidaatti Mikko Leijon.
– Nyt parin vuoden taipaleen jälkeen voi sanoa, että Toisen kodin toiminta on asettunut uomiinsa, Lämsä toteaa.
– Toisaalta on laaja auttamistyö ihmiseltä ihmiselle ja toisaalta talossa kokoontuu erilaisia ryhmiä, hän kuvailee.

Soittamalla apua

Toisen kodin auttamisessa perustana on Mikko Leijon taskussa kulkeva puhelin. Numeroon voi soittaa, kun elämässä on pieniä tai suurempia pulmia.
– Soittaja voi myös huojentaa mieltään. Mikon kutsumuksena on nimeen omaan ihmisten kuuntelu, Lämsä kertoo.

Kun avunpyyntö on otettu vastaan, ongelma koetetaan ratkaista vapaaehtoisten avulla.
– Toisin kuin virallisella puolella, vapaaehtoistyössä emme voi luvata mitään varmaa. Mutta parhaamme yritämme, Lämsä virnistää.

Someryhmä toimii

Vapaaehtoisten auttajien saaminen ei ole ollut ongelma. Tänä vuonna mukana ollut noin sata auttajaa.

Tärkeä työväline on ollut Toisen kodin Facebook-ryhmä.
– Esittelen siellä avun tarpeen, ja kuka tahansa ryhmän jäsen voi välittömästi ilmoittautua auttamaan.

Kevään ja kesän aikana Facebook-ryhmän kautta on tarvitsevalle löytynyt esimerkiksi autokyyti, toimiva kännykkä, siivousapua, kirjoitusapua, talkooapua muuttoon, lastenhoitaja ja useita ruokakasseja.

– Ruokakasseja on mennyt muutamia viikossa. Idea on siis se, että joku ilmoittaa meille tarvitsevansa ihan perustarpeita ja me koetamme löytää henkilön, joka haluaa auttaa tällä tavalla.

Kimmo Lämsä arvioi, että viime vuoden aikana apua sai 60–70 henkilöä.
– Mieltäni lämmitti erityisesti tapaus, jossa kaveri otti yhteyttä, kun asunto oli menossa alta eikä hänellä ollut mitään paikkaa, mihin mennä. Hänelle saatiin muutamassa päivässä uusi paikka asua ja muuttoapua.
– Kristittynä ajattelen, että tällainen konkreettinen apu hädässä on isoin evankeliumi.

Talolla tavataan!

Auttamisen rinnalla Toisessa kodissa kohdataan. Talo on muotoutunut ihmisten ja erilaisten vapaaehtoisvetoisten ryhmien kohtaamispaikaksi. Samalla seurakunta opettelee uudenlasta tapaa toimia.
– Kuten auttamisessa, myös tässä ihmiset saavat antaa taitonsa ja lahjansa yhteiseen käyttöön.

Seurakunnan vetämää toimintaa ovat nuorten aikuisten viikoittaiset illat, mutta kaikki muu, kuten Taivaallinen tanssi, naisten raamattupiiri, hartaus- ja ylistysillat, Sanan ja rukouksen illat sekä monet satunnaiset nuorten aikuisten leffa- ja peli-illat ovat ihmisten itsensä käynnistämää toimintaa.

– Toinen koti on enemmän kuin talo. Se on tapa toimia ja välittää lähimmäisenrakkautta, tiivistää idean isä, Kimmo Lämsä.

Toinen koti – kohtaamisen ja auttamisen keidas Kuljussa,
os. Seurakuntatalontie 12.

Oma puhelin, p. 044 972 4721.
Kokoamme vapaaehtoistiimejä, voit tulla auttajaksi.
Tied. Kimmo Lämsä: 050 544 3339.

Talolla tavataan:

Sääksjärven lähetyspiiri to klo 14: 14.9., 12.10., 9.11., 7.12.
Naisten avoin raamattupiiri parittomien viikkojen pe klo 18.30.
Sanan ja rukouksen illat pe klo 18: 8.9., 6.10., 10.11., 8.12.
Koti-illat joka lauantai klo 19, alk. 2.9.
Myös muita ryhmiä, kuten partiolaisia. Tiedustele vapaita aikoja: 050 544 3339

Toinen koti toimii Kuljun vanhan seuriksen suojissa. Idean isä on Kimmo Lämsä. Marja Kattelus on vetänyt talossa tanssiryhmää.
Apua saa soittamalla.
Mikko Leijo on vapaaehtoistyönään talon isäntä.