Hoosianna, hoosianna!

27.11.2017

Suomen kirkkosalit kaikuvat ensimmäisenä adventtina Hoosiannaa Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistoksi ja samalla joulun ajan sekä uuden kirkkovuoden alkamisen kunniaksi. Adventin riemukas sanoma täyttää paitsi kirkkojen holvit myös sydämen.

Jeesus ratsastaa aasilla palmunlehväin reunustamaa kunniakujaa pitkin iloitsevan kansan saattelemana. Kuningas otetaan vastaan tervetulotoivotuksin, lauluin ja huilunsoitoin. Riemulauluin alkavalla juhlalla kristikunta ympäri maailmaa valmistautuu joulun, Jeesuksen syntymäjuhlan, viettoon, joista neljää edeltävää sunnuntaita kutsutaan adventtisunnuntaiksi.

Adventti aloittaa valmistautumisen jouluun. Suomessa on viime vuosikymmeninä yleistynyt perinne sytyttää kynttilä jokaisena neljänä adventtisunnuntaina. Tänä vuonna ensimmäinen sytytetään 3. joulukuuta. Myös adventtikalenterin ensimmäinen luukku avataan samana ajankohtana.

Eri puolella maata seurakunnissa järjestetään adventtijumalanpalveluksia ja -messuja. Kirkollisissa tilaisuuksissa adventtiajan liturgisena värinä on violetti.

Lutherin kynästä

Martti Luther painottaa Kristuksen tulon perustuvan ainoastaan ja vain Jumalan rakkauteen ja armoon ja että Poikansa saapuminen on tarkkaan ilmoitettu etukäteen profeettain suulla.

Näin tapahtui, jotta kävisi toteen tämä profeetan sana: Sanokaa tytär Siionille: Katso, kuninkaasi tulee! Hän tulee luoksesi lempeänä, ratsastaen aasilla, työjuhdan varsalla. (Matt 21:4-5)

Evankelista lainaa tätä profeetan sanaa, jotta ymmärtäisimme, että Kristus ei ole tullut luoksemme ansioittemme vuoksi vaan jumalallisen totuuden tähden. Hänen tulonsa oli luvattu jo paljon ennen kuin olimme edes syntyneet. Jumala on luvannut meille evankeliumin pelkästä armosta, samoin hän on sen lupauksen myös täyttänyt osoittaakseen totuutensa: hän pitää, mitä hän lupaa. Hän kannustaa meitä luottamaan lupaukseensa ja rakentamaan elämämme sen varaan. Hän pitää lupauksensa varmasti. Martti Luther (Teoksessa: Martti Luther. Yksin armosta. 365 päivää Martti Lutherin seurassa. Käännös Anja Ghiselli. Kirjapaja 2010, s. 298-299). Sitaatti on Lutherin Adventtipostillasta vuodelta 1522. WA 10, I, 2, 24.

Kirkon viestinnän kirkkovuositiedote

1. adventtisunnuntai 3.12. Lempäälässä

Kello 10 juhlamessu Pyhän Birgitan kirkossa.
Pappina kirkkoherra Mikko Oikarinen, kanttorina Pietari Korhonen. Musiikissa mukana Työntekijöiden projektikuoro, joht. Pietari Korhonen, Lapsikuoro, joht. Kaisa Naukkarinen ja Pyhän Birgitan Laulajat, joht. Jenni Urponen. Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kirkkopyhä. Messun jälkeen Tampereentielle näkyvän seimiasetelman paljastus.

Advettikirkon jälkeen paljastetaan Tampereentielle näkyvä seimiasetelma.