Piispa kiitti hyvää yhteistyötä kunnan kanssa

8.2.2018

Palmusunnuntaina alkanut Lempäälän seurakunnan piispantarkastus päättyi sunnuntaina 4. helmikuuta, kynttiläpäivän kirkkopyhänä.

Takana oli perjantaina alkanut piispan vierailu- eli visitaatioviikonloppu, jonka aikana Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo tutustui tapaamisten, esittelyjen ja kiertokäyntien avulla monipuolisesti seurakunnan, kunnan ja yritysten toimintaan.

Lauantaina piispa oli kunniavieraana seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden yhteisessä kehittämisseminaarissa.

– Kynttilänpäivä muistuttaa valosta. Kristitylle suurin valo on Kristus. Hän valaisee ihmisen elämää, ohjaa ja näyttää tietä, mutta hän valaisee myös sisältä päin ja antaa toivoa tulevaan, piispa Repo puhui Pyhän Birgitan kirkon sunnuntaimessussa.

Kiitos Ideaparkille kappelista

Seurakuntatalon juhlassa piispa Repo veti yhteen vierailuviikonlopun kokemuksia.
– Mieleeni jäi hyvä yhteistyö ja keskinäinen arvostus Lempäälän kunnan kanssa. Se palvelee kaikkia kunnan asukkaita. Seurakunnan yhteistyö on hyvää myös liike-elämän kanssa, piispa totesi.
– Suomen suurin kauppakeskus Ideapark antaa leimansa Lempäälään. On hienoa, että keskus on antanut sieltä kappelitilan seurakunnan käyttöön.
Samalla Repo muisteli avanneensa Ideakappelin Lempäälän edellisen piispantarkastuksen aikaan vuonna 2010.

Vapaaehtoisten työ teki vaikutuksen

Matti Repo kertoi kuunnelleensa kohtaamisissa herkällä korvalla erityisesti Sääksjärven alueen asukkaita. Hän heitti haasteen seurakuntaan.
– Uuden talon nouseminen on lykkääntynyt seurakunnasta riippumattomista syistä. Mutta miten seurakunta voisi auttaa asukkaita kokemaan yhteyttä kotiseurakuntaan ennen uuden talon nousemista? hän kysyi.

Seurakunnassa tehty vapaaehtoistyö teki vaikutuksen piispaan. Hän oli tutustunut tekijöihin lähetyskirppis Toivontorilla ja Kahvila Olkkarissa. Erityisesti Toisen kodin välittämä apu nousi esiin piispan puheessa.
– Täällä on todella paljon vapaaehtoisia, jotka haluavat antaa jotain itsestään lähimmäisten hyväksi, hän huomautti.

Majakka - uudenlainen tapa toimia

Piispa oli pannut seurakunnassa merkille Majakkayhteisön, jonka perheitä tavoittava toiminta rakentuu sunnuntaisen iltapäivämessun ympärille.
– Tämä on yksi mahdollisuus toteuttaa seurakunnan toimintaa. Mallia voi kehittää myös Pyhän Birgitan kirkon messun ympärille. Seurakuntaelämän yhteys jumalanpalvelukseen on tärkeää, piispa Repo painotti.

Nykyaikainen piispantarkastus on seurakunnan kehittämistä. Huhtikuussa alkanut piispantarkastus on sisältänyt runsaasti työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistä työskentelyä. Sitä ovat luotsanneet kaksi piispan nimittämää konsulttia, Olli-Pekka Silfverhuth ja Hanne von Weissenberg.

Tarkastuksen päättäneen vierailuviikonlopun aikana piispan seurueessa olivat myös lääninrovasti Seppo Jarva ja pappisasessori Terhi Törmä. Seurakunnan puolesta vierailua isännöivät kirkkoherra Mikko Oikarinen ja talousjohtaja Heidi Pirttijoki.

Piispantarkastuksen päätösjuhlassa piispa Repo tähdensi, että seurakunta on tarkoitettu kaikille alueen asukkaille. ”Meikäläisiä eivät ole vain veronmaksajat tai vaaleissa äänivaltaiset vaan ihan kaikki seurakunnan alueella asuvat.”
Piispan seurueessa liikkunut pappisasessori Terhi Törmä pani merkille, että seurakunnan ja yhteistyökumppaneiden kesken toimitaan mutkattomasti, ihmiseltä ihmiselle.
Lääninrovasti Seppo Jarva tähdensi, että seurakunnan asiat ovat hyvin. ”Toiminnasta kiinnostuneita ihmisiä on paljon, talous on kunnossa ja työntekijät ja luottamushenkilöt ovat sitoutuneita."