Kirkkovuosi - pääsiäisen aika jatkuu helluntaihin

22.3.2018

Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Pääsiäinen on kristikunnan tärkein ja vanhin juhla. Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen.

Pääsiäisen juhla alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin seurakunnissa vietetään pääsiäisyön messua. Sen yhteydessä sytytetään kynttilät, jotka kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin musta liturginen väri vaihtuu valkoiseen.

Pääsiäisyö aloittaa pääsiäisviikon, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Samalla kirkon kalenterissa alkaa 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy vasta helluntaina, Pyhän Hengen vuodattamisen juhlapäivänä.

Kristityt ovat viettäneet pääsiäistä aivan kristinuskon alkuajoista lähtien. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeen. Pääsiäispäivä voi olla aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Tänä vuonna pääsiäispäivää vietetään 1.4.2018.

Lisätietoja:
Pääsiäissivusto

Kirkon viestintä

Pääsiäinen on toivon ja ilon juhla. Ytimenä on Jeesuksen ylösnousemuksen ihme, elämän voitto kuolemasta.