Birgitan vaellus kutsuu hiljentymään 1.9.

31.7.2018

– Minun on hyvä olla, kun pääsen pois melusta, kiireestä ja suorittamisesta. Luonnon keskellä tulee kiitollinen mieli ja saa pilkettä silmiin. Hengitys rauhoittuu, kun malttaa kulkea hitaasti, kuvailee Jaana Mäkinen kokemuksiaan vaelluksilta.

Hän on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tämän vuotista Birgitan vaellusta. Se kuljetaan lauantaina 1. syyskuuta.

Vaellus järjestetään 14. kerran, ja se on Lempäälän, Tampereen, Pirkkalan ja Sääksmäen seurakuntien yhteinen ponnistus. Suunnittelijoina ja vetäjinä on sekä seurakuntien työntekijöitä että vapaaehtoisia konkareita.

Mäkinen aloitti talvella työt Lempäälän seurakunnan taloustoimistossa ja innostui heti vaelluksesta.

Aiemmin hän on tehnyt lyhyitä päivävaelluksia Lapissa, Sastamalassa ja myös ulkomailla, Kreetalla ja Pohjois-Kreikassa.

Matalan kynnyksen tapahtuma

Birgitan polku on noin 50 kilometrin mittainen reitistö, jonka varrella on runsaasti maisemallisesti hienoja paikkoja sekä luontokohteita. Polku on nimetty saman pyhimyksen mukaan kuin Lempäälän keskiaikainen kirkko.

1300-luvulla elänyt ruotsalainen Pyhä Birgitta koki ilmestyksiä, ja Jeesuksen seuraaminen vei hänet pitkille vaelluksille. Hän vaelsi jalan valtavia matkoja, esimerkiksi Ruotsista Espanjan Santiago de Compostelaan ja Roomaan, missä hän pääsi paavin neuvonantajaksi.

– Birgitan vaellus on matalan kynnyksen tapahtuma, Mäkinen kertoo.
– Ensikertalaisen on helppo tulla mukaan päivän matkalle tai lyhemmälle reitille. Vaelluksella ei suoriteta eikä vertailla omaa matkaa tai kokemuksia toisten kokemuksiin. Kaikilla reiteillä on kaksi vetäjää, jotka ohjaavat ryhmän perille.

Mäkinen opastaa, että mukaan kannattaa lähteä mukavilla, hyvin sisään ajetuilla kengillä.
– Ja riittävästi juomaa ja syötävää mukaan, istuinalustakin on hyvä olla.
– Koeta keskittyä luontoon sen sijaan että tarkkailisit toisia tai itseäsi, hän vinkkaa.

Birgitan vaellus uudistuu

Tänä vuonna vaellusreittejä uudistetaan. Lempäälän itäpuolta kulkee yksi pitkä reitti, jolle voi liittyä kolmesta kohtaa oman innon ja kunnon mukaan. Vaelluksen lähtöpaikoille on bussikuljetus kirkolta. Matkaksi voi valita noin 23, 17 tai seitsemän kilometrin taipaleet.

Sääksjärven 18 kilometrin pituiselle reitille on tehty mobiilisovellus. Näin oman puhelimen avulla voi suunnistaa maastossa. Reitti on mahdollista vaeltaa itsenäisesti tai ohjatusti ryhmän mukana. Lapsiperheille on suunnitteilla noin neljän kilometrin pituinen vaellus Hakkarissa.

Seitsemän siunausta

Birgitan vaelluksen 2018 teemaksi on valittu ”Seitsemän siunausta”.

Vaeltaja saa nauttia seitsemästä hoitavasta asiasta, jotka ovat hitaus, hiljaisuus, yksinkertaisuus, jakaminen, vapaus, huolettomuus ja hengellisyys. Vaelluksella vietettävissä lyhyissä rukoushetkissä syvennytään näihin aiheisiin.

– Hengitän, olen siis hengellinen, toteaa Jaana Mäkinen.
– Vaeltaessa hengitys syvenee ja rauhoittuu. Samalla sisäinen rauha lisääntyy. Parasta vaelluksella on, kun tulee sellainen tunne, että sielu lepää, hän kertoo.
– On tullut mieleen, että nimi Kaikkivaltias todella sopii kuvaamaan Jumalaa. Kiitollisuus kasvaa, kun huomaa oman pienuutensa.

Seitsemän siunauksen joukosta Jaana Mäkinen nostaa vapauden.
– Vapaus tuntuu niistä tärkeimmältä tällä hetkellä. Voin ajatella, että katotaan, mitä uutta tänään tapahtuu.
– Jokainen päivä on seikkailu.

Teksti: Laura Tuhkanen-Jukkola, kuva: Sonja Meskanen.

Seitsemän siunausta. Birgitan vaellus Lempäälässä la 1.9. Iltamessu Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa kello 19. Neljä vaellusreittiä (9 -22 km) Lempäälästä sekä maksuton perhevaellus ( 4 km). Ilmoittautuminen viim. pe 26.8. sähköisellä lomakkeella, jonne pääset tämän linkin takaa. Hinta 12 € (sis. ruokailun).

Katso vaelluksesta tarkemmin Birgitan vaelluksen sivuilta tämän linkin takaa.

Jaana Mäkinen ja muu vaelluksen suunnittelujoukko testasi uuden vaellusreitin etukäteen. - Sopii vaikka ensikertalaiselle, he totesivat.