Kulttuuritieto karttuu hautausmaakierroksella 2.8.

2.7.2018

Katolisella ajalla, 1500-luvun alussa rakennetun Lempäälän Pyhän Birgitan kirkon ympärillä levittäytyy vanha hautausmaa, joka kätkee sisälleen roppakaupalla Lempäälän kulttuurihistoriaa. Paikallisiin ihmisiin liittyviin kiehtoviin tarinoihin pääsee tutustumaan Kirsti Isotalon vetämillä kirkkohautausmaakierroksilla torstaina 5. heinäkuuta ja 2. elokuuta.

Hautausmaakierroksella pysähdytään monen lempääläläisen merkkihenkilön haudalle. Tänä vuonna esillä on erityisesti Lempäälän kirkkoherra Erik Edner (1718–1779), joka muistetaan aloitteentekijänä Tampereen kaupungin perustamisessa. Hänen syntymästään on heinäkuussa kulunut tasan 300 vuotta.

Erik Ednerin muistokivi on aivan kirkon eteläoven vieressä. Hän oli vuonna 1772 valtiopäiväedustajana Tukholmassa ja hän teki aloitteen Tampereen kaupungin perustamisesta Tammerkosken partaalle.
- Hän oli monipuolisesti lahjakas, innostava ja innostunut kirkkoherra, joka huolehti sekä seurakunnan hengellisistä että aineellisista tarpeista, Kirsti Isotalo kertoo.

Kirkkohautausmaan kulttuurikierros järjestetään torstaina 5.7. ja 2.8. kello 17.30. Kierrokselle lähdetään Kirkkotorin puoleiselta portilta kello 17.30, ja kierros kestää noin kaksi tuntia. Oppaana toimii Kirsti Isotalo Lempäälän-Vesilahden matkailuoppaista. Kierrokselle on vapaa pääsy.

Tiekirkko kaiken keskellä

Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko toimii kesällä 2018 myös tiekirkkona. Lempäälän tiekirkko on avoinna arkisin kello 10-16 elokuun 10. päivään asti. Paikalla on myös opas kertomassa keskiaikaisen kirkon historiasta. Kirkossa on hartaushetki arkisin kello 12.

Tiekirkkoihin voi pysähtyä taivaalliselle tauolle kesäkuusta aina koulujen alkuun asti koko Suomessa Hangosta Utsjoelle saakka. Kauniit kirkot ja huolella vaalitut kirkkoympäristöt tarjoavat levollisen vaihtoehdon muille taukopaikoille sekä runsaasti katsottavaa ja koettavaa kulttuurinnälkäisille tai hetken hiljentymistä kaipaaville.

Kesällä 2018 osassa tiekirkoista muistellaan sadan vuoden takaisia tapahtumia erilaisten Muistovuosi 1918 -tilaisuuksien merkeissä. Monilta kirkkopihoilta saattaa löytyä myös vuoteen 1918 liittyviä hautoja tai muistomerkkejä.

Kaikki tiekirkot on koottu tiekirkot.fi-verkkopalveluun, jonne on listattu myös kirkkojen aukioloajat. Sivuston Google-pohjainen kartta ja reittihaku neuvovat tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet perille. Teiden varsilla avoimiin kirkkoihin johdattavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Kirsti Isotalo kertoo mielenkiintoisia tarinoita kuvassa näkyvään paikkaan haudatusta kirkkoherra Erik Edneristä, joka oli mukana perustamassa Tampereen kaupunkia.