Rauhanvälittäjä Hussein al-Taee Lempäälässä 16.9.

12.9.2018

Pakolaispojasta tuli rauhanvälittäjä

Uuden kotitalon pihalla Valkeakoskella oli hiekkalaatikko, jossa lapset tekivät hiekkakakkuja. Pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa ympärillä oli ollut hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa. Yhdeksänvuotias Hussein al-Taee oli hämmennyksissään.

Elettiin vuotta 1993. Al-Taeen perhe – vanhemmat ja seitsemän lasta – oli päässyt kiintiöpakolaisina Suomeen. Takana oli pako Irakista, missä isä kuului diktaattori Saddam Husseinin poliittisiin vastustajiin, sekä kolmisen vuotta pakolaisleirillä. Valkeakoskella saatiin asunto käytettyine huonekaluineen, lämpimiä vaatteita, tukihenkilöitä ja koulutovereita.

Nykyisin Hussein al-Taee työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren perustaman rauhanjärjestön CMI:n (Crisis Management Initiative) Irak-ohjelmassa. Tavoitteena on rauhanprosessin ja vakauden edistäminen maassa, jota monet ristiriidat yhä repivät.

CMI:n periaatteisiin kuuluu puolueettomuus, yhteistyö kaikkien tahojen kanssa sekä pyrkimys vahvistaa paikallisten osapuolten taitoja ratkaista konflikteja. Irakilaisena al-Taee on Irakissa eri tavalla vakavasti otettava keskustelukumppani kuin ulkomaalaiset. Toisaalta hänen ja CMI:n suomalainen tausta antaa sopivaa etäisyyttä Irakin eripuraisiin osapuoliin.

Tekniikasta rauhantyöhön

Al-Taeen perheen vanhemmat halusivat lasten opiskelevan aloja, joista olisi hyötyä Irakin jälleenrakennuksessa – kunhan sinne päästäisiin palaamaan. Hussein aloitti automaatiotekniikan opinnot, mutta tekniikka ja insinöörin työ eivät sittenkään tuntuneet omilta. Niinpä hän siirtyi opiskelemaan kauppaa ja kansainvälisiä suhteita.

Kesällä 2014 äärijärjestö Isis julisti Irakin Mosulissa perustaneensa islamistisen kalifaatin. Saman vuoden syksyllä Hussein al-Taee pestattiin CMI:hin, jossa hän on jo aiemmin ollut harjoittelijana.

Sittemmin al-Taee on nähty Suomessa monessakin yhteydessä selvittämässä, mitä Irakissa ja muuallakin lähi-idässä tapahtuu ja mitä länsimaiden kannattaisi tehdä.

Sunnuntaina 16. syyskuuta Hussein al-Taee on lupautunut tulemaan Lempäälän Pyhän Birgitan kirkkoon. Hänen puheenvuoronsa otsikkona on ”Miten rauha säilytetään yhteiskunnassa?” Kello 18 alkava ilta on osa Sovinnon siiville -tapahtumasarjaa.

 

Hussein al-Taee