Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 6.11.

5.11.2018

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina 6.11. ja päättyy lauantaina 10.11. 

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2500 ympäri Suomea. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.  

Ensimmäistä kertaa uurnille 

Ensi kertaa seurakuntavaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta 16–19-vuotiasta äänestäjää. Heistä noin puolet on alle 18-vuotiaita.  

“Nuorille, 16–17-vuotiaille tämä on ensimmäinen mahdollisuus käydä äänestämässä. Tämä on jo kolmas kerta, kun nuoret saavat äänestää seurakuntavaaleissa. Toivotaan, että nuoret huomaavat käyttää ääntänsä ja tuovat vanhempansakin vaaliuurnille”, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kommentoi. 

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa 

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa.Seurakuntavaaleissa on yhteensä 16 700 ehdokasta, osa ehdokkaista on ehdolla seurakuntayhtymissä kaksissa vaaleissa. Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista. 

Varsinaisena vaalipäivänä 18.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa. Lempäälässä vaalipaikkana on Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko. Äänestys alkaa jumalanpalveluksen jälkeen kello 11 ja jatkuu kello 20 saakka.

Vaalikeräys  

Seurakuntavaalikeräyksessä 2018 kerättävät varat käytetään lasten, nuorten sekä naisten koulutukseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen Suomessa ja kehitysmaissa. Vaalikeräyksen järjestävätKirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Kirkkopalvelut. 

Sitten juodaan #vaalikahvit! 

Vaalikahvit on suomalainen tapa juhlistaa yhteistä kokemusta. Myös seurakuntavaalien yhteydessä ennakkoäänestysviikolla ja äänestyspäivänä monet seurakunnat järjestävät vaalikahvit. Sosiaalisessa mediassa vaalitunnelmaa voi jakaa tunnuksella #vaalikahvit.  

Lempäälässä vaalikahvit nautitaan Lempoisten seurakuntatalossa sunnuntaina heti kello 11 jälkeen.   

Lempäälässä pysyvä äänestyspaikka on Lempoisten seurakuntatalossa koko ennakkoäänestyksen ajan ti-la 6.-10.11. kello 9-18. Seurakuntatalo sijaitsee kirkon ja kellotapulin vieressä osoitteessa Kirkkopolku 1.