Muutosta ilmassa? Puolet kirkkovaltuutetuista vaihtuu

21.11.2018

Seurakuntalaiset ovat valinneet uudet päättäjät. Varsinainen vaalipäivä oli sunnuntaina 18. marraskuuta. Lempäälän seurakunnassa valittiin 27 jäsentä kirkkovaltuustoon nelivuotiskaudeksi 2019–2022.

Lempäälässä kirkkovaltuuston jäsenistä noin puolet eli 13 vaihtuu. Ehdokkaista eniten ääniä, yhteensä 86, sai liikunnanohjaaja Paula Eloranta, 43, Keskustalaisen seurakuntaväen listalta. Toiseksi kiri kunnallisneuvos Raimo Sirén, 77, kokoomuksen listalta 81:lla äänellään ja kolmanneksi rovasti Asko Ojakoski, 65, joka sai 71 ääntä. Uudessa valtuustossa naisia ja miehiä on suunnilleen saman verran, miehiä 14 ja naisia 13. Valittujen keski-ikä on 55 vuotta.

Nykyisistä kirkkovaltuutetuista kolme jäi varalle. He ovat Tuija Seppänen ja Kirsi Wikman Kokoomuksesta sekä Päivi Perko Seurakuntaväestä.

Seurakunnan tulos vahvistettiin jo vaalipäivän iltana. Vaaleissa oli 12 470 äänioikeutettua. Äänimääräksi kirjattiin 2042 ja äänestysprosentiksi 16,4. Edellisissä, vuoden 2014 vaaleissa, se oli viisi kymmenystä enemmän eli 16,9. Tänä vuonna koko maan alustava äänestysprosentti on 14,3.

Lempäälässä nuoret saatiin verrattain hyvin uurnille. 16–17-vuotiaita äänestäjiä oli 81, ja heidän äänestysprosenttinsa oli 15,2. Koko maassa alustava lukema on alle kymmenen.

Muutosta ilmassa?

Äänikuningatar Paula Elorannan lisäksi vaaleissa yllätti kahden muun nuoren naisen menestys: 26-vuotias teologian maisteri ja varhaiskasvatuksen opettaja Enni Huhtala Seurakuntaväen listalta sai 64 ääntä ja 18-vuotias opiskelija Anette Länsipuro kokoomuksen listalta 61. Kristilliset perusarvot -listalta 60 äänen rajan ylitti yrittäjä Vesa Linna, 47, joka sai 66 ääntä. Myös hän on uusi tulokas kirkkovaltuustossa.

– Aistin tuloksessa toiveen muutoksiin. Uusia edustajia äänestettiin valtuustoon selvästi konkareita suuremmilla äänimäärillä. He saivat suurta luottamusta. Toivottavasti heille löytyy myös merkittäviä vaikuttamisen paikkoja, vaalikoordinaattori, pastori Leena Sorsa sanoo.

Ryhmien voimasuhteet säilyivät lähes ennallaan. Taustaltaan vanhoillislestadiolainen Kristilliset perusarvot -ryhmä sai yhden uuden edustajan ja Seurakuntaväen joukko taas väheni yhdellä. Kymmenellä valtuutetullaan puolueista ja herätysliikkeistä riippumaton Seurakuntaväki kuitenkin säilyy suurimpana valtuustoryhmänä.

Muut uuden kirkkovaltuuston ryhmät ovat Kokoomus – yhdessä seurakunnassa kuudella valtuutetulla, Keskustalainen seurakuntaväki ja Kristilliset perusarvot neljällä sekä Lempäälän Demarien ja Vasemmistoliiton ehdokaslista kolmen valtuutetun joukolla.

”Ääneni on lasten ja nuorten puolesta”

Varsinaisena vaalipäivänä viime sunnuntaina äänestyspaikkana oli Lempäälässä Pyhän Birgitan kirkko. Kirkon ovi kävi tiuhaan tahtiin eikä äänestäjien virta tauonnut koko yhdeksäntuntisen äänestyksen aikana.

Sääksjärveläinen Pirjo Mattila tuli vaalipaikalle vaikuttamaan seurakunnan toiminnan linjaan.
– Totta kai, kun siihen on mahdollisuus. Seurakunta on minulle tuttu tyttäreni kautta. Hän on ollut ripari-isosena ja muutenkin nuorten toiminnassa, Mattila kertoo.

Hän halusi antaa äänensä lasten ja nuorten puolesta.
– Seurakunta tekee paljon hyvää. Parasta on, että se tarjoaa tekemisen ja kokoontumisen paikkoja lapsille ja nuorille.

Ehdokkaaksi valikoitui entuudestaan tuttu, nuori henkilö.
– Toivon, että hän vaikuttaa siihen, että seurakunta satsaisi lapsiin ja nuoriin. Toivon myös, että hän toimisi niin, että kirkko tulisi yhä enemmän ulos kuorestaan, Mattila summaa.

”Kristus keskiöön myös päätöksenteossa”

Eeva ja Mikko Leijo Kuljusta kävivät kirkolla äänestämässä ennen Kuljussa alkavaa seurakunnan Majakkamessua. Molemmat olivat löytäneet ehdokkaansa helposti.
– Vaalikirje tuli kotiin, siellä oli tietoa ehdokkaista, he kertovat.

Eeva Leijo kertoi tehneensä myös vaalikoneen ehdokastestin.
– En kyllä äänestänyt sen suosittelemaa ehdokasta, mutta kysymykset olivat hyviä ja vietin mielenkiintoisen puolituntisen, hän nauraa.

Eeva ja Mikko Leijo toivovat uusien kirkkovaltuutettujen tekevän ennen kaikkea hyviä päätöksiä.
– Toivon, että seurakunta pysyisi Kristuskeskeisenä. Se on tärkeintä kaikessa, Eeva Leijo sanoo.

Seurakuntavaalien valtakunnallinen tulospalvelu on verkossa osoitteessa seurakuntavaalit.fi.

Teksti ja kuva: Marita Miettinen

Lempäälän kirkolla oli kuhinaa sunnuntaisten seurakuntavaalien äänestyksen ajan. Kirkonmäellä tavattiin myös tuttuja ja jäätiin juttelemaan toviksi. Kuvassa Katja Kiiski (vas.) lapsineen sekä Eeva ja Mikko Leijo.