Kirkon viestintäohjelma

Seurakunnan viestintää ohjaa kirkon viestintäohjelma, joka ulottuu vuoteen 2020.
Siihen on tiivistetysti koottu viestinnän keskeiset periaatteet ja toimintaohjeet.

Viestintäohjelma perustuu päivitettyyn kirkon strategiaan Kohtaamisen kirkko - Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020. Siinä todetaan yksiselitteisesti, että kirkon työntekijät ovat kaikki osaltaan viestijöitä. Viestintäohjelmasta saavat tukea myös seurakunnan luottamushenkilöt.

Viestinnän kivijalka on kirkon perussanomassa

• Viestintä on totuudellista.
  • Puhumme rohkeasti Jumalasta.
  • Uskomme ja elämme niin kuin opetamme.
  • Pidämme kirkon toiminnan avoimena ja hallinnon läpinäkyvänä.
  • Olemme kaikki viestijöitä, valmiita vuorovaikutukseen. Vastaamme kun meitä puhutellaan ja osallistumme aktiivisesti keskusteluun.
  • Viestintä muuttuu jatkuvasti, otamme muutoksen aloitteellisesti huomioon.

Viestintämme on vuorovaikutteista

• Hyödynnämme viestimien tarjoamia mahdollisuuksia kohdatessamme jäseniämme.
  • Toimimme yhdessä verkkoyhteisöjen ja verkon aktiivikäyttäjien kanssa.
  • Muistamme kansankielisyyden - käytämme viestinnässämme ymmärrettävää ja tilanteeseen sopivaa kieltä.
  • Rohkaisemme kirkon jäseniä henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen ja palautteen antamiseen sekä toinen toistemme kunnioittamiseen erilaisista näkemyksistämme huolimatta.
  • Teemme yhteistyötä yli seurakunta- ja hallintorajojen. Jaamme osaamistamme ja työmme tuloksia.
  • Osallistamme seurakunnan jäsenet ja työntekijät verkon avulla toiminnan ideointiin, toteutukseen ja vuorovaikutukseen.

Tuemme hengellistä elämää myös median välityksellä

• Tarjoamme median välityksellä hyvin toteutettuja jumalanpalveluksia ja hartauksia.
  • Pidämme mediassa esillä kirkollisia toimituksia ja monenlaisia tapoja toteuttaa niitä.
  • Tarjoamme myös verkossa mahdollisuuksia kokemukselliseen uskon harjoittamiseen.

Osallistumme aktiivisesti mediassa käytävään keskusteluun

• Olemme läsnä sosiaalisessa mediassa, rohkeasti kristittyinä niin kirkon edustajina kuin yksityishenkilöinäkin.
  • Pidämme yhteyttä tiedotusvälineisiin, esittelemme kirkon toimintaa ja työntekijöitä, sekä tuomme julkiseen keskusteluun tärkeitä aiheita.
  • Kerromme kirkosta ja sen työstä ajankohtaisesti, monipuolisesti sekä mielenkiintoisesti.
  • Tiedotamme myös valmisteilla olevista asioista.
  • Tuomme esiin kirkon kulttuurisen merkityksen ja sen vuosisataisen hengellisen perinnön.
  • Puhumme rohkeasti Jumalasta ja kirkon sanomasta tässä ajassa.

Toimimme sosiaalisessa mediassa

• Seurakuntamme, työntekijämme ja työmuotomme ovat siellä missä ihmisetkin - sosiaalisessa mediassa. Olemme esimerkillisiä viestijöitä, kunnioitamme keskustelukumppaneitamme kaikissa keskusteluissa, joihin sosiaalisessa mediassa osallistumme. Pidättäydymme pahansuopuudesta, ilkeydestä ja huhujen edistämisestä.
  • Olemme lojaaleja työnantajaamme kohtaan.
  • Osallistumme verkkoyhteisöjen toimintaan ja niiden luomiseen. Olemme uteliaita ja kokeilunhaluisia ja otamme käyttöön aktiivisesti myös uusia viestinnän välineitä.
  • Tarjoamme verkossa palvelujamme. Välitämme kirkon sanomaa elämän ongelmissa kamppaileville.
  • Tarjoamme työntekijöillemme sosiaalisen median käyttöön tarvittavat välineet, työajan, koulutuksen ja valtuutuksen.
  • Rohkaisemme kirkon jäseniä toimimaan myös verkossa kristittyinä.
  • Verkkotyö on arkista kohtaamista ja tavallinen osa seurakunnan työtä. Työntekijöiden monipuolista osaamista tarvitaan kohtaamisissa myös verkossa.

Kehitämme sisäistä viestintäämme

• Perehdytämme työntekijät, luottamushenkilöt ja vapaaehtoiset kirkon tavoitteisiin.
  • Kerromme kirkon työpaikoilla työhön liittyvistä asioista nopeasti ja tasapuolisesti.
  • Rakennamme välineitä, joiden avulla kirkon työntekijät voivat pitää yhteyttä ja jakaa tietoa.
  • Kehitämme työyhteisöjen toiminta-ajatusta, pelisääntöjä ja toimintakulttuuria järjestelmällisesti.

Koulutamme keskeisiä toimijoita viestinnän taidoissa

• Pidämme huolen siitä, että kaikilla kirkon työntekijöillä on ymmärrys jokaiseen tehtävään liittyvästä viestinnällisestä roolista ja siihen tarvittava riittävä osaaminen, rohkeus ja valtuutus.
  • Liitämme viestinnän osaksi kirkon henkilöstökoulutusta – erityisesti johtotehtävissä toimivien koulutusta.
  • Tarjoamme luottamushenkilöille viestintäkoulutusta kerran valtuustokaudessa.
  • Huolehdimme kriisiviestintävalmiudesta jatkuvalla koulutuksella.
  • Koulutamme työntekijöitämme tehtävien edellyttämissä vuorovaikutustaidoissa.
  • Koulutamme mediaan jumalanpalveluksia ja hartauksia toimittavia ymmärtämään viestintävälineen vaatimukset.
  • Kartoitamme kirkon ja median työntekijöiden koulutustarpeita viestinnästä ja kirkosta ja vastaamme näihin tarpeisiin.
  • Hyödynnämme rohkeasti seurakuntalaisten vahvuuksia ja halukkuutta viestiä seurakunnan tai kirkon toiminnasta.

Lataa tästä pdf-muodossa: Kirkon viestintäohjelma (pdf)