Paasto muuttaa elämää

Anssi Almgren

Muutto Helsingistä Lempäälään tämän kuun alussa pakotti pohtimaan jokaisen tavaran tarpeellisuutta. Onko tälle esineelle tilaa uudessa kodissa? Esineet kertovat tietyistä elämänvaiheista ja niihin liittyy muistoja. Samalla muutto paljasti jotain ihmisen perusluonteesta: hän on keräilijä.

Jokainen nurkkakaappi ja ylähylly olivat täynnä tavaraa. Tavaroiden ohella muutto liikuttaa koko elämänpiiriä. Tutut paikat vaihtuvat tuntemattomiksi ja turvalliset rutiinit epävarmoiksi valinnoiksi. Miten täällä oikein kuuluu elää?

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä kadottaessaan jotain tuttua löytää usein myös jotain uutta. Elämä avartuu ja uudet kohtaamiset rikastuttavat elämää.

Otsikko vie ajatuksemme kristillisen perinteen ytimeen ja nostaa esillä hyvin samankaltaisia kysymyksiä kuin muutto. Mikä on elämässä tarpeellista, luovuttamatonta ja korvaamatonta?

Ihminen ja luomakunta ovat Jumalan luomia korvaamattomia taideteoksia ja paasto muistuttaa näiden pyhyydestä. Kirkkomme mobilisoima ajankohtainen Ekopaasto-kampanja pysäyttää pohtimaan elämäntapamme seurauksia ihmiselle ja luomakunnalle.

Tällä hetkellä kulutamme länsimaissa luonnonvaroja 1,5 maapallon verran. Se on pois tulevilta sukupolvilta. Paastonaikana materialistinen maailmankuva ja kuluttamiseen perustuva identiteetti tulevat kyseenalaistetuksi, joten paasto on hengähdystauko myös riistetylle ympäristölle.

Paaston avulla on mahdollisuus tavoitella mielenmuutosta ja keskittyä olennaiseen. Elämä voi yksinkertaistua ja hengellisyydelle voi raivata lisää tilaa. Aineellisesta hyvästä ja nautinnoista pidättäytyminen kasvattavat kykyä keskittyä lähimmäisiin ja kuulla sydämen ääntä sekä Kristusta. Paaston aikana Jeesus Kristus saa valaista sydämemme pimeimmätkin nurkkaukset ja kulkea kanssamme uuteen aikaan. Minkälaiseen paastoon Hän kutsuu sinua?

Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut. - Jes. 58:6

Anssi Almgren

Ks. lisätietoa Ekopaasto-kampanjasta: www.ekopaasto.fi