Sisimmän vahvistaminen

Matti Vehviläinen

Ihmisen mieli on äärimmäisen kiinnostava ja monimutkainen. Sinäkin olet varmasti joutunut tilanteeseen, jossa olet sanonut jotakin toiselle ihmiselle ja sanasi on ymmärretty aivan eri tavoin kuin tarkoitit.

Jokainen meistä rekisteröi sanoja ja tunnelmia omista lähtökohdistaan käsin. Sisällämme on asioita, jotka saavat meidät reagoimaan ärsykkeisiin joskus kummallisellakin tavalla. Varsinkin silloin, kun sanat osuvat johonkin meidän elämämme kipukohtaan, heikkouteen tai epävarmuuteen. Ihmisen sisimmässä on paljon salattua ja tutkimatonta. Asioita ja yhteyksiä, joita emme itsekään tiedosta. Ehkä juuri siksi paastonaikana on perinteisesti puhuttu itsensä tutkimisesta.

Tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika. Se kehottaa meitä tutkimaan sisintämme ja sydäntämme. Kristityn elämä ei kuitenkaan ole itsensä parantamisen ohjelma. Uskossa Jumalaan tai edes paastossa, itsensä tutkimisessa ei ole kyse meistä, vaan Jumalasta. Ei siitä, mitä me teemme vaan mitä Jumala tekee.

Jeesus sanoo: ”Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon. Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka tässä maailmassa panee alttiiksi elämänsä, saa osakseen ikuisen elämän.” (Joh 12:24, 25).

Jeesus sanoo, että jyvän on pudottava maahan ja kuoltava, jotta se pääsee kasvamaan. Tämä ei tarkoita sitä, että me teemme väkivaltaa itsellemme, uhraudumme väärällä tavalla ja unohdamme kaikki omat tarpeemme. Tämä voi ilmetä työssä, perheessä, ihmissuhteissa. Teemme sen joko niin, että väheksymme itseämme tai sitten meillä on tarve korostaa itseämme. Ja usein sillä peitämme jonkin epävarmuusalueen omassa sisimmässämme.

Jos teemme näin, Jeesus sanoo, pudota tuo jyvä. Anna sen mennä, niin minä kasvatan ja synnytän elämässäsi jotain uutta. Et tiedä vielä mitä se on, mutta luota minuun. Se on parempaa ja puhtaampaa. 

Jyvän pudottaminen ei ole meille helppoa. Pohtiessamme tätä, on usein helpompaa kieltää kipuilumme kuin katsoa sitä silmiin. Jeesus sanoo: tehdään se yhdessä.

Pudota jyvä ja odota. Katso, minä luon uutta. Etkö huomaa, se kasvaa jo. Odota.

Matti Vehviläinen