Jumala pitää huolta

Henriikka Tarri

Kuinka moni voi nykyään elää elämää, jossa ei ole huolia huomisesta? On työhuolia ja kotihuolia. Televisio ja lehdet syytävät eteemme jatkuvasti uusia huolenaiheita. Useimmat niistä ovat sellaisia, joille emme voi kerta kaikkiaan mitään. Mutta kannamme niitä silti mielessämme raskaina taakkoina.

Niille asioille, joille voimme tehdä jotain, toivottavasti teemmekin. Emme osaa olla, jos emme saa kuulla mikä on mahdollisesti menossa pieleen. Saarnaajassa sanotaan: ”Sillä missä on paljon viisautta, siellä on paljon huolta, ja joka tietoa lisää, lisää tuskaa.” (Saarn.1:18) Huolia on kaikilla, niin rikkailla kuin köyhilläkin, huolten aiheet vain vaihtelevat.

Huolten kanssa on vaikea elää nykyhetkessä. Jotkut ihmiset elävät menneisyydessä. He muistelevat miten hyvin asiat olivat ennen, ja koettavat rakentaa ympärilleen jotain sellaista mitä ei enää ole. Jotkut elävät katkeruudessa ja muistelevat kaikkea vääryyttä, jota ovat saaneet elämässään kokea. He eivät tahdo eivätkä osaa antaa anteeksi ja unohtaa. He juuttuvat kiinni menneisyyteen.

Toiset kurkottavat aina kohti tulevaisuutta. He odottavat, että monet asiat muuttuisivat, jotta he voisivat olla onnellisia. He asettavat itselleen tavoitteita, jotka saavutettuaan he voisivat alkaa elää.  Mutta kun tavoite on saavutettu, he eivät olekaan tyytyväisiä. Aina näyttää siltä, että jotain vielä puuttuu. Molemmissa tapauksissa nykyhetki jää elämättä. Tämä päivä, tämä hetki, joka ei koskaan toistu, valuu ohitsemme ilman, että osaamme arvostaa sitä.

Jeesus kehottaa meitä katsomaan taivaan lintuja. Ne eivät näe vaivaa huomisen eteen, kuitenkin taivaallinen Isä ruokkii ne. Jeesus ei tarkoita, että meidän tulisi laiminlyödä velvollisuuksiamme. Tämän päivän tekomme vaikuttavat huomiseen. Ei saunanlämmitykseenkään ryhdyttäessä lähdetä puita kaatamaan, se työ on tehtävä jo aiemmin.

Jumala tietää mitä tarvitsemme. Hän pitää meistä huolen. Sulje silmäsi ja ajattele hetkeä tässä ja nyt. Älä ajattele seuraavaa kotitehtävää tai työasiaa, mikä pitäisi tehdä. Älä ajattele sitä, mitä tapahtui aamupalalla tai mitä luit aamulehdestä. Ehkä huomaat, ettei se olekaan helppoa.

Taitoa elää nykyhetkessä täytyy opetella. Täydellistä onnen ja tasapainon tilaa voi tuskin kukaan saavuttaa tässä elämässä. Aina jokin on ollut ennen paremmin tai jotkut asiat toivottavasti muuttuvat myöhemmin paremmaksi. Aina jokin asia on kesken ja repsottaa.

Elämä on lahja, ei kulutushyödyke, jolla voisimme tehdä mitä haluamme. Lahjan antaja on Jumala. Myös aikamme on hänen kädessään. Jumala näkee elämämme kokonaisuuden. Hän yksin tietää, mikä merkitys juuri tällä päivällä on elämämme koko kaarta ajatellen. Eikä pelkästään meidän elämässämme, vaan yksin Hän tietää, mitä meidän ilomme, surumme ja tekemisemme merkitsevät omassa ja läheistemme elämässä. Siksi jokainen päivä on tärkeä. Siksi riittää, että elämme tämän päivän täydesti, hänen yhteydessään.

Virren 338 sanoin: Päivä vain ja hetki kerrallansa, siitä lohdutuksen aina saan. Mitä päivä tuokin tullessansa, Isä hoitaa lasta armollaan. Kädessään hän joka päivä kantaa, tietää kaiken, mitä tarvitsen, päivän kuormat, levon hetket antaa, murheen niin kuin ilon seesteisen.

Henriikka Tarri
diakonian työalajohtaja