Jumalan suurin lahja

Jussi Vaitniemi
Havahdun aina ajoittain tajuamaan, että olen pitänyt jotakin asiaa niin itsestäänselvyytenä, että olen lakannut tuntemasta, miten suuri se asia kaiken kaikkiaan on.

Toki olen aina järkitasolla tajunnut olevani tekemisissä suuren asian kanssa, mutta tunteisiini se ei ole vaikuttanut mitenkään – ei ainakaan sen enempää kuin tieto siitä, että pihalla oleva autoni on sininen.

Kiitos Jumalan, hän on aina jossakin vaiheessa herättänyt minut jotakin kautta tuntemaan, miten suurien asioiden kanssa saan olla tekemisissä. Viimeksi se tapahtui muutama päivä sitten, kun luin menneen sunnuntain evankeliumitekstiä (Luuk. 19:1–10), eli monelle hyvin tuttua kertomusta Sakkeus-nimisen publikaanin kohtaamisesta Jeesuksen kanssa. 

Tajusin seuraavaa: Jumala on luonut kaiken, Jumala on antanut minulle elämän, Jumala on poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta sovittanut syntini ja valmistanut minulle tien pelastukseen. Jumala on Pyhän Henkensä kautta herättänyt minussa uskon ja Pyhän Hengen kautta hän pitää sen yllä.
 
Hän on tehnyt puolestani kaiken, eikä minun ole tarpeen kuin ottaa Hänen lahjansa vastaan.
 
Olen tolkuttanut tätä toistuvasti rippileireillä ja yksityisissä keskusteluissa ja samaan aikaan suhtautunut siihen tunnetasolla puhtaana informaatioasiana. Hävettää hieman.
 
Sakkeuksen tarinaa pohtiessani tunteeni heräsivät. Millaisen lahjan olenkaan Kaikkivaltiaalta saanut! Hän todella on tehnyt minulle kaiken valmiiksi! Mikä minut evankeliumikatkelmassa herätti, oli se, missä järjestyksessä Jeesuksen ja Sakkeuksen kohtaaminen eteni. Jeesus näki Sakkeuksen, ilmoitti tulevansa vieraaksi hänen taloonsa ja sen jälkeen Sakkeus sanoi muuttavansa elämänsä suunnan.

Sakkeuksen ei ollut tarpeen kohdata Jeesusta. Jeesus kohtasi hänet. Sakkeuksen ei ollut tarpeen tehdä parannusta kelvatakseen Jeesukselle. Hän teki parannuksen, koska Jeesus oli jo osoittanut, että Sakkeus kelpaa hänelle. Sakkeuksen ei ollut tarpeen tehdä muuta kuin ottaa Kristus vastaan ja antaa hänen vaikuttaa itseensä.

Kiitos Jumala, että olet tehnyt puolestamme kaiken. Anna meille viisautta ymmärtää sen lahjan suuruus ja ennen kaikkea viisautta ottaa tämä suurin lahjasi vastaan.

Jussi Vaitniemi
kesäteologi