Millä mielellä palvelemme?

Essi Lyytinen

Joka päivä eteemme tulee monenlaisia tilanteita ja tehtäviä. Jotkut asiat teemme mielellämme, mutta erityisesti niissä tilanteissa, jolloin auttaminen ja palvelu tuntuvat hyvin vaikealta, syvälle sisimpään osuu viesti: ”Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille.” (Kol. 3:23)

Sanat saavat pohtimaan, millaisella mielellä teemme erilaisia asioita toistemme hyväksi eli palvelemme lähimmäisiämme ja Jumalaa. Raamatunkohta muistuttaa siitä, miten erilaisiin tehtäviin – myös niihin itselle epämieluisiin – tulisi suhtautua.

Miksi meidän siis tulisi pyrkiä suhtautumaan toisten palvelemiseen ja kaikkeen mitä teemme niin kuin tekisimme sen itse Jumalalle eikä vain ihmisille? Ensimmäisessä Johanneksen kirjeessä (1. Joh. 4:9–11) vastataan tähän ytimekkäästi: ”Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän. Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme.”

Jeesus Kristus ei tullut tänne palveltavaksi, vaan nimenomaan palvelemaan. Hän ei kuitenkaan palvellut vain esimerkiksi parantamalla sairaita ja opettamalla, vaan hän palveli kaikkia ihmisiä suurimmalla mahdollisella tavalla. Hän kuoli syyttömänä ristillä sovittaen kaikkien synnit. Antaen oman henkensä meidän puolestamme ja nousten ylös kuolleista Jeesus myös lunasti eli osti omalla hengellään meidät synnin, kuoleman ja kaiken pahan vallasta. Tämän kaiken Jeesus teki rakkaudesta meitä kohtaan, jotta me uskomalla häneen voisimme saada iankaikkisen elämän taivaassa Jumalan luona.

Kun ymmärrämme, miten paljon Jumala on tehnyt meidän takiamme, kiitollisuus Jumalaa kohtaan saa aikaan sen, että tahdomme pyrkiä tekemään elämässämme Jumalan hyvän tahdon mukaisesti palvellen niin Jumalaa kuin lähimmäisiämme. Kun tiedostamme, ettei kukaan meistä ole syntisyytemme takia ansainnut sitä, mitä Jumala on hyväksemme ja puolestamme tehnyt, voi olla helpompi auttaa myös niitä, joiden ei ehkä koe ansainneen apua. Tehdessämme asiat täydestä sydämestämme itse Herralle, se muuttaa täysin sen, millaisella asenteella palvelemme.

Armollinen Jumala, anna meille viisautta ja voimia monenlaisiin palvelutehtäviimme.

Essi Lyytinen
kesäteologi