Suloiset ja satuttavat sanat

Essi Lyytinen

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, kuinka suuri voima sanoilla voi olla?

Sananlaskujen kirjassa (Sananl. 10:19) meitä muistutetaan: ”Paljossa puheessa vaanii synti, viisas se, joka kielensä hillitsee.” Meitä kehotetaan siis pohtimaan, mitä ja miksi puhumme. Pyrimmekö sanoillamme sopuun vai riitaan? Rakentavatko vai rikkovatko sanamme? Onko kaikki puhe hyödyllistä? Olisiko joissakin tilanteissa parasta vain olla läsnä hiljaa?

Katumusta synnyttävät helposti sanat, joilla on joko tahtomattaan tai tahtoen tullut loukanneeksi jotakuta. Ehkäpä harvemmin pohdimme sanojen suhteen sitä, olemmeko jättäneet sanomatta jotain, mitä olisi pitänyt sanoa. Yllättävän vaikeaa voi olla sanoa esimerkiksi kiitos, anteeksi tai saat anteeksi.

Jumala on antanut tehtäväksemme rakastaa häntä yli kaiken ja lähimmäisiämme niin kuin itseämme. Elävän uskon tulisi siis näkyä myös meidän sanoissamme. Tuovatko sanamme ilmi rakkauden Jumalaa ja lähimmäisiämme kohtaan?

Välillä on hyvä pohdiskella myös, millaisia ja kenen sanoja imemme itseemme ja kannamme mukanamme. Jos pidämme mielessämme pitkään loukkaavia sanoja, ne rikkovat meitä pahasti. Kannustavat ja rakkaudelliset sanat voivat puolestaan rohkaista ja antaa voimaa vaikeissakin elämäntilanteissa.

Toisten ihmisten sanojen sijaan meille kaikista merkittävimpien sanojen tulisi olla Luojamme sanat. Koska Jumala puhuu meille Raamatussa, sen lukeminen on tärkeää. Raamatussa kerrotaan Jumalan sanojen voimasta muun muassa, että Jumala on sanallaan luonut maailman.

Jumalan sanan voimasta todistaa myös se, että paholaisen kiusatessa Jeesusta autiomaassa Jeesus vastasi kiusauksiin nimenomaan viittaamalla pyhiin kirjoituksiin eli Jumalan sanaan (Matt. 4:1−11a).

Jumalan sanoja siis todella kannattaa kantaa mukanaan. Hyvin ihmeellistä on myös se, että Jeesus Kristus on lihaksi tullut Jumalan Sana (Joh. 1:14).

Ihmisten sanoihin verrattuna Jumalan sanoissa erityistä on se, että ne kertovat totuuden (Joh. 17:17). Jumalan sana vakuuttaa meille (1. Tim. 1:15): ”Tämä sana on varma ja vastaanottamisen arvoinen: Kristus Jeesus on tullut maailmaan pelastamaan syntisiä −−.”

On lohdullista, että Jumalan sanat voivat tuoda armon myös meidän ihmisten sanojen tai sanomatta jättämisien keskelle.

Essi Lyytinen
kesäteologi