Vapauteen vapautettu

Joel Laamanen

Muistatko kertomuksen naisesta, joka tuodaan Jeesuksen eteen aviorikoksesta kiinniotettuna? (Joh. 8:2–11) Sen sijaan, että nainen olisi kivitetty kuoliaaksi, Jeesus sanoi naiselle, ettei tuomitse häntä. Kuin tuolle naiselle, meillekin Jumala on antanut kaikki syntimme anteeksi.

Miksi meidän on kuitenkin monesti vaikeaa antaa toisillemme anteeksi?

En voi väittää, että anteeksiantaminen olisi aina helppoa. Voin rehellisesti kertoa, että olin pitkään jumissa omien katkeruuksieni suossa ja koetin päästä sieltä pois omin voimin. Mikään muu ei sitä katkeruutta voinut voittaa, kuin Jumalan rakkaus. Sen, mikä oli minulle mahdotonta, Jumala muutti mahdolliseksi.

Olemme jokainen samalla viivalla Jumalan edessä. Ilman Jeesuksen perusteellista siivousoperaatiota sydämissämme, meillä ei ole paikkaa Jeesuksen luona (Joh. 13:8). Ilman armoa kukaan ei pelastu. Jokainen meistä on saanut paljon enemmän anteeksi, kuin osaa kuvitellakaan, sillä pieninkin ja meille mitätön synti on Jumalalle liikaa.

Paavali sanoo kirjeessään galatalaisille: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti..” (Gal. 5:1)

Kun joku rikkoo meitä kohtaan, jäämmekö perimään häneltä velkaa, jota hän ei pysty maksamaan? Teemmekö samoin, kuin eräs armoton palvelija Jeesuksen vertauksessa? (Matt. 18:21–35)

Jumalan rakkaus ei ole mitään kertakäyttötavaraa, vaan sen tavoitteena on siirtyä ihmissydämestä toiseen sytyttämään ja ylläpitämään uskon liekkiä. Jos annamme toisten ihmisten tekemät synnit anteeksi, niin kuin Herrakin on meille omat syntimme anteeksi antanut, pääsee Rakkaus tekemään työtään myös meidän kauttamme.

Rohkaisen sinua, ystäväni: mitä katkeruuksia tai anteeksiantamattomia asioita sydämelläsi lieneekään, Jumala antaa voiman lapselleen antaa anteeksi, kun sitä Häneltä pyytää. Jumalan rakkaus ei pakota, vaan toimii vapaudesta käsin, kun annamme sille tilaa toimia sydämissämme. Katkeruuden tunteita ei kannata pelästyä, sillä niille emme voi mitään. Siihen voimme vaikuttaa, annammeko tunteiden ohjata tekojamme, vai annammeko ne kaikkivaltiaan Jumalan käsiin, joka antaa vihan tilalle rakkautta.

Toivotan sinulle runsaasti Jumalan siunausta ja rakkautta elämääsi. Olet vapaa Kristuksessa Jeesuksessa!

Joel Laamanen
kesänuorisotyönohjaaja