Vihaton tammikuu

Tiina Koskinen

Eksyin netissä uutisten kommenttiosioon ja huomasin provosoituneeni joistakin lausumista.

Taas toisella keskustelufoorumilla savu nousi korvistani ihmisten typeryyden takia.

Facebookissa seinälläni oli jollakin kaverillani mielipide, joka oli mielestäni väärä. Ja taas kiukutti.

Netissä on helppo anonyymisti olla eri mieltä ja ilmaista itseään mustavalkoisesti. On myös lukijana helppo ärsyyntyä ja vastata yhtä kärkkäästi.

Tällainen tapa kommunikoida on tullut myös osaksi oikeaa kohtaamista. Monet kertovat hyväksi puolekseen sen, että on aina rehellinen ja sanoo asiat suoraan – siitä huolimatta, miten ilkeää tai loukkaavaa se olisi.

Vuoden vaihde on taas kerran uusien lupausten ja yritysten aikaa. Sivu kääntyy ja päätetään, että  tänä vuonna koetetaan olla parempi ihminen.

Jo joitakin vuosia on virtuaalimaailmassa ollut vaihtoehtona tsempata tammikuu rakkaudellisella tavalla: vihattomasti.  

Säännöt ovat seuraavat (hieman lyhennellysti):

1. En postaa eli viestitä statuspäivityksissäni, twitterissä tai muuallakaan sosiaalisessa mediassa suuttumusta, vihaisuutta tai ärtyneisyyttä.
2. En linkitä vihapuhetta tai kommentoi sitä.
3. En provosoi, en provosoidu. 

(Lähde: facebook.com/vihaton tammikuu.)

Haluaisin itse tavoitella vihatonta vuotta. Kun kohtaan ihmisen netissä tai ihan livenä, en voi tietää mitä kamppailuja hän käy tai mitä kipuja kantaa. Jos hän on kärkäs, siihen voi olla syy. Jos minä ärsytän häntä, voin katsoa ensin peiliin ja miettiä miksi.

Kristus velvoitti meidät rakastamaan toisiamme. Myös vihamiehiämme. Hän tietää kyllä heikkoutemme ja haasteemme tämän asian edessä.

Siksi saamme olla rukoilemassa, että Hänen Pyhä Henkensä voisi täyttää sydämemme ja hän voisi rakastaa kauttamme silloin, kun emme itse osaa. Kun annamme itsemme levätä hänen rakkaudessaan, ei ole tilaa eikä tarvetta pahanpuhumiselle, itsensä nostamiselle muitten kustannuksella, ei kaunalle eikä kateudelle.

Hänen voimassaan saamme vahvuuden rakastaa toisiamme.

Siunattua vuotta 2014! Olkoon se täynnä iloa ja rakkautta!

Tiina Koskinen
nuorisotyönohjaaja