Joosefin valinta

Päivi Aikasalo

Elämän ristiriidat ja kipeät kysymykset ovat ikiaikaisia. Päivän evankeliumiteksti kertoo miehestä, joka on elämän vaikean valinnan äärellä. Nainen, jonka kanssa piti mennä naimisiin, onkin yllättäen raskaana, ja tämä mies ei ole lapsen isä.

Raamatun kertomukset ovat hyvin niukkoja, ne kertovat vain kaikkein olennaisimman ja paljon tärkeää jää kertomatta. Utelias lukija haluaisikin tietää enemmän. Kuinka tähän oikein päädyttiin ja miltä kertomuksen henkilöistä eri vaiheissa tuntui? Lukija täyttää kertomuksen aukot ja tulkitsee kertomuksen oman elämänkokemuksensa valossa.

Tuo kertomuksen mies on Joosef. Hän aikoi jättää naisen, Marian. Näyttää siltä, että Joosef kuitenkin rakasti Mariaa, sillä hän ei halunnut tehdä tästä suurta numeroa ja julkista skandaalia.

Vaikea valintatilanne ratkeaa kuitenkin yllättävällä tavalla. Joosef näkee unen ja tuossa unessa hänelle ilmestyy enkeli, joka kertoo, mitä pitää tehdä. Naista ei pidä hyljätä, tässä ollaan keskellä Jumalan suurta suunnitelmaa. Lapsen nimi on Immanuel. Se merkitsee ”Jumala on meidän kanssamme”. Joosef teki epätavallisen ratkaisun, joka kysyi rohkeutta ja vastuun ottamista. Hän ei jättänyt Mariaa.

Elämän valintoihin ja ristiriitoihin ei ole helppoja ratkaisuja. Rakkaus tai rakkaudettomuus, sitoutuminen ja luopuminen, petetyksi tai jätetyksi tuleminen ovat elämän suuria kysymyksiä.

Raamatun kertomusten äärellä meiltä kysytään, mitä tekstit puhuvat sinusta ja minusta? Nykyihmisen on vaikea luottaa uniin, mutta voisiko oikea ratkaisu löytyä alitajunnan viittauksista?

Ehkä tärkeintä on huomata, että juuri vaikeissa valintatilanteissa voi olla keskellä Jumalan suurta suunnitelmaa. Jumalan tahto tapahtuu juuri kipeiden ja vaikeiden vaiheiden kautta. Uskallanko nähdä Jumalan suunnitelman ja tahdon myös siinä, mikä omassa mielessäni on vain epäonnistuminen, pettymys ja särkyminen?

Jumala on meidän kanssamme juuri silloin, kun kaikki näyttää epäonnistuvan ja silloin, kun on tehtävä vaikea valinta.

Päivi Aikasalo
seurakuntapastori