Risteyksissä

Halti Huhtala

Kesä on virallisesti alkanut. Koulut ovat loppuneet ja kesäloma tai mahdolliset kesätyöt alkaneet.

Vanhemmat saattavat vielä töissänsä käydä, juhannusta ja lomaa odottaen. Etenkin valmistuneilla ja heidän perheillään ei kuitenkaan välttämättä ole kovin vapautunut fiilis. Pääsykokeita on edessä ja takana, tuloksia jännitetään. Riittävätkö pisteet? Mitä jos ei pääsekään sinne mihin ensimmäisenä haluaisi? Entä jos ovet eivät aukene mihinkään jatkopaikkaan? Haluaako edes oikeasti paikkoihin, mihin on hakenut?

Näitä asioita takuulla jokainen nuori on perheineen käynyt läpi yksin ja yhdessä. On mietitty, googlailtu, kavereitten ja opon kanssa juteltu, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. On pyritty saamaan mahdollisimman hyvä käsitys siitä, millainen mikäkin koulu on ja mitä jatko- ja työllistymismahdollisuuksia ne antavat. Joillakin on pienestä asti ollut selkeänä mielessä se yksi tietty ammatti mikä ”isona” haluaa olla, jotkut ovat hakeneet enemmän ja miettineet laajasti kaikkea mahdollista.

Ihminen on hyvä suunnittelemaan kaikkea mahdollista etukäteen. Mutta kuunteleeko hän Jumalan mielipidettä omasta tulevaisuudestaan? Sitten, kun omat toiveet eivät toteudukaan, ei kannata suuttua Jumalalle. Ennemmin tulisi huutaa Häntä avuksi. Yhtäkkiä suljetun oven edessä Jumala osoittaakin toisaalle ja näyttää, että tuonne, tuonne minä haluan sinun menevän. Mene!

Jeesus sanookin: ”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen.” ja ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!”

Sitten ei voikaan muuta kuin olla ja ihmetellä, kuinka hyvä Jumala on, kun kaiken oman vaivannäön jälkeen Hän onkin osoittanut toisen, oikean tien. Pitää vain pysähtyä ja kuunnella. Välivuosi ei ole maailmanloppu. Toinenkaan ei. Pääasia on, että lopulta nuori pääsee hänelle oikeaan paikkaan.

Rukoillaan, että Jumala on jo osoittanut oikean tien koulunsa päättäneille, ettei kenenkään tarvitsisi turhaan pettyä ja tuskailla tulevaisuudestansa. Kyllä Jumala huolen pitää hulluistaan, siihen voimme luottaa. Siunattua, Jumalan johdatuksen täyteistä kesää kaikille!

Halti Huhtala
nuorisotyön kausityöntekijä