Kiitollisuus

Tom Haavisto

Olet ehkä kuullutkin tarinan pojasta, joka sattui olemaan laivalla kovan myrskysään aikana.

Myrsky tuntui vain yltyvän. Kaikki muut ihmiset pelkäsivät laivan uppoavan hetkenä minä hyvänsä. Kyseinen poika oli ainoa, joka ei näyttänyt yhtään pelokkaalta. Lopulta muut kysyivät häneltä, miten hän saattoi olla noin rauhallinen. Poika vastasi, että häntä ei pelota sen takia, että hänen isänsä on tämän laivan kapteeni.

Olemme varmaan itse elämässämme välillä joutuneet erilaisiin myrskyihin, ahdistaviin ja pelottaviin tunteisiin ja tunnelmiin.

Tuntee itsensä avuttomaksi, ehkä arvottomaksi, tuntee syyllisyttä, oman elämän laiva keinuu. Mutta tuolloinkin voin harjoitella kiitollisuutta. Asenne voi olla kuten tutussa lasten laulussa sanotaan: Onni täällä vaihtelee, taivaan Isä suojelee.

Tilanteet vaihtuvat, mutta Jumala pysyy. Hän on ainoa pysyvä peruste täällä maan päällä. On hyvä tietää, että tapahtuipa mitä tahansa, Jumala pitää minusta ja sinusta huolen.

Kiitollisuuteen vaikuttaa paljon myös asenne: valitsenko kiitollisuuden vai valittamisen ja vatvomisen. Olen kokeillut kumpaakin ja huomannut hyvin, että kiitollisuus ruokkii hyvää ja valittaminen kielteistä.

Ei ole siis yhdentekevää, miten suhtaudun pieniin asioihin elämässäni. Kun pysähdyn miettimään, minulla on monta asiaa, joista voin olla kiitollinen.

Jumalani, tänään yritän ja haluan ottaa kiitollisen asenteen elämääni, vaikka se ei aina ole helppoa. Auta minua iloitsemaan kaikesta hyvästä, jota sinä olet antanut elämääni. Aamen.

Tom Haavisto
diakoni