Sylin mitalla

Tiina Koskinen

Meillä on monenlaisia mittoja, joilla mittaamme päivittäin. Mittaamme pituutta, painoa ja kappalemääriä. Näin joulun alla mittaamme erityisesti myös aikaa. Montako päivää on jouluun, tai montako päivää on lomaan? Kuinka kauan joululoma kestää?

Mutta mikä on joulun mitta? Onko se lahjojen lukumäärä, vai se kuka jaksaa istua pisimpään joulupöydässä, vai se montako konvehtirasiaa tuhoutuu joulun pyhinä?

Mitä jos joulun mitta olisikin syli?

Syli on ikivanha mitta. Se on ollut pituusmitta, joka on noin aikuisen ihmisen käsien väli. Sitä tiedetään käytetyn jo ennen ajanlaskun alkua veden syvyyden mittaamiseen. Sylimittaa käytetään edelleenkin merenkulussa. Suomessa syltä on käytetty myös tilavuusmittana halkojen mittauksessa ja se oli eri suuruinen riippuen puulajista.

Joulun mittana syli on seimen kokoinen. Seimen, johon Jumala syntyi ihmiseksi. Mistä äiti Maria ja isä Joosef nostivat hänet ja hoivasivat häntä sylissään.

Syli on rakkauden mitta. Ihminen voi kestää työpaikan tai omaisuuden menettämisen tai luonnonkatastrofin, mutta jos hänen elämästään katoaa rakkaus, katoaa usein syy elää. Toisen ihmisen tuki ja välittäminen ja kosketus on äärimmäisen tärkeää.

Kosketus lisää ihmisen hyvinvointia. Tiedetään, että lista kosketuksen hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista on pitkä: kosketus vähentää stressiä, vähentää ärtyneisyyttä ja levottomuutta, parantaa unen laatua, parantaa keskittymiskykyä ja rauhoittaa. Kosketuksen puutteen on todettu lisäävän keskittymisvaikeuksia, aggressiivisuutta, ahdistuneisuutta, masennusta ja riippuvuutta nautintoa tuottaviin aineisiin.

Ihminen kaipaa kosketusta koko elämänsä ajan. Ihmisen aisteista kosketusaisti kehittyy ensimmäisenä ja se on myös aisti, joka säilyy pisimpään elämän loppuhetkillä. Aivan samalla tavalla kuin aikuinen kaipaa kosketusta ja silittelyä, myös lapsi ja vanhus tarvitsevat niitä voidakseen hyvin.

Syli on rakkauden mitta. Syliin syntyi seimen lapsi. Sylissä hän kasvoi suuremmaksi. Ja omaan syliinsä hän kutsuu sinut ja minut. Tänä joulunakin saamme olla ihan lähellä Kristusta, Hänen hoivassa ja huolenpidossaan.

”Taivaan Isän sylissä, jokainen saa levätä” (virsi 503)

Siunattua ja levollista joulua ja uutta vuotta 2017!

Tiina Koskinen
nuorisotyönohjaaja