Armoa ihmettelemässä

Jenni Urponen

Reformaation merkkivuoden teemana on ollut ytimekkäästi: ”Armoa 2017!”. Mitä virsirunoilijat kirjoittavat armosta? Adventista 2016 lähtien olemme saaneet laulaa yhdessä Virsikirjan lisävihkon 2015 uusia virsiä (virsikirjassa 901–979). Missä valossa armo näyttäytyy lisävihkovirsissä?

Hyräilen mielessäni keinuvaa sävelmää ja tapailen tutun virren sanoja, jotka kuvaavat armoa aktiivisena toimijana. Tuo virsiteksti vakuuttaa, ettei armo katoa milloinkaan. John Newtonin (suom. Anna-Maija Raittila ja Anna-Mari Kaskinen) Oi ihmeellistä armoa -virttä (932) voidaan hyvällä syyllä nimittää armovirreksi ja se sopisi mainiosti myös reformaation merkkivuoden teemavirreksi. Sen säkeistöissä armo ”löytää”, ”murtaa”, ”lahjoittaa rauhan” ja on ikuisesti. Ihminen puolestaan saa osakseen lahjan – ”oivaltaa” armon ja ”luottaa” siihen. 

Lisävihkosta löytyy kuusitoista muutakin virttä, joissa mainitaan sana ’armo’. Mitä ne kertovat ja opettavat meille armosta? Kutsunkin sinut nyt kanssani tutustumaan lisävihkoon, laulamaan uusia virsiä, pohtimaan niiden ääressä armoa ja kyselemään:

Mistä armoa voi etsiä? Keskellä arjen kiireiden löytyy armo Jeesuksen ristin luota (964:4). Siksi saamme laulaa myös, että armo lahjoitetaan meille Jeesuksen nimessä (908:1). Ei siis ihme, että Herra kuvataan armolliseksi (903:1).

Virsitekstit myös vastaavat kysymykseen, kuka saa armon. Armo on tarkoitettu aivan jokaiselle, syntiselle (942:4) ja heikoille (902:2). Se tavoittaa kaikkein pienimmätkin (978:2). Saamme elämämme matkalla kysellä (936:4), rukoilla ja pyytää uutta armoa (930, kertosäk.; 948:3,4). Armo on ääretön! Tuota äärettömyyttä ei tosin ole helppo ymmärtää (929). Jeesukselta saa kuitenkin tukea ja apua uskoa hänen armoonsa (951:3).

Armon kokemuksesta kumpuaa kiitosvirsi. Riemullisin mielin voimme turvata Kristuksen armoon (903:1) ja laulaen ylistää häntä, armon ja rauhan ruhtinasta (901:4).

Mutta – mitä sitten? Armon kokemus ei jää tähän, sillä se kutsuu liikkeelle ja lähettää meidät matkaan luomaan ympärillemme armoa. Tehtävänämme on rakentaa rauhaa (953:4) sekä rohkaista uupuneita (961:5). Erilaisin armolahjoin saamme palvella arjessa (963:6) – kertoa maailmassa ihmeellisestä armosta (945:4).

Jenni Urponen
vs. kanttori