Indiana Jones ja Jumalan siunaus

Matti Vehviläinen

Olin kymmenenvuotias kun elokuviin tuli huikea seikkailuelokuva Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät. Tuossa tunnetussa elokuvassa Harrison Ford esittää seikkailija-arkeologia, joka etsii liitonarkkia ja ajautuu mitä jännittävimpiin seikkailuihin. Muistan kuinka elokuvaa katsottiin ensin elokuvissa suurella hämmästyksellä ja myöhemmin VHS-kasettia kelattiin edestakaisin ja toistettiin elokuvan jännittäviä kohtauksia.

Tosielämässä tapahtuvat Raamattuun liittyvät arkeologiset kaivaukset eivät ehkä ole yhtä hengästyttäviä, mutta sisältävät kylläkin roppakaupalla mielenkiintoisia yksityiskohtia. Merkittävimpiä Raamattuun liittyviä löytöjä ovat kaksi hopearullaa, jotka löydettiin Jerusalemin vanhan kaupungin lähellä sijaitsevasta haudasta. Haudat kuuluivat Jerusalemin temppelin papeille, jotka elivät vuoden 600 eKr. paikkeilla. Rullia oli valtavan vaikea saada auki. Kun siinä lopulta onnistuttiin, huomattiin niissä oleva kirjoitus. Ajan hammas oli tehnyt paljon tuhoa, mutta huolellisen tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että tekstissä esiintyi kolme kertaa Israelin Jumalan nimi.

Eräs arkeologeista totesi, että on yksi Vanhan testamentin teksti, jossa Jumalan nimi mainitaan samalla tavoin kolme kertaa. Kyseessä on Herran siunaus. Tästä innostuneena tutkijat alkoivat hahmottaa muitakin kirjaimia. Kävi ilmi, että teksti todellakin oli Herran siunaus, lähes sanatarkasti kuten se Raamatusta löytyy 4. Mooseksen kirjan luvusta 6. Toisesta hopearullasta löytyi sama siunaus hieman lyhemmässä muodossa. Hopearullat olivat ilmeisesti kaulariipuksia, joiden tuli muistuttaa pappeja siitä, että Jumala haluaa siunata heitä ja heidän välityksellään koko kansaa. Olihan pappien tehtävänä julistaa Jumalan sanaa ja sen kautta välittää Jumalan siunausta ihmisten elämään.

Siunaus on syvimmältä olemukseltaan voiman saamista. Väkevämpi antaa heikommalle voimaa. Näin Jumala tahtoo tehdä, antaa arjen elämän tuiskuihin ja tuuliin läsnäolonsa tuoman levollisuuden. Elämä tuo tullessaan monenlaista ja kaiken sen keskellä Jumalan antama siunaus kannattelee, lohduttaa, antaa toivoa ja iloa.

Raamatussa Herran siunaus on yksikkö-muodossa: ”Herra siunatkoon sinua”. Tällä tarkoitettiin Israelin kansaa. Se muodosti yhden kokonaisuuden, kuten tänään kristillinen seurakunta. Toisin sanoen, meitä kutsutaan pitämään yhtä, välittämään toisistamme ja välittämään Jumalalta saamaamme hyvää eteenpäin. Muistuttamaan toisiamme siitä, että Jumala on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

Hiljattain Lempäälän kirkossa järjestettiin Suomalainen messu. Paikalla oli 460 koululaista. Laulu raikui ja aiheena oli ”kiitollisuus”. Pohdimme mistä voisimme tänään kiittää? Kahden koululaisen lukema raamatunteksti osui ja upposi: ”Älkää vastatko pahaan pahalla älkääkä herjaukseen herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa. Siihen teidät on kutsuttukin, jotta perisitte siunauksen.” (1 Piet 3:9).

Matti Vehviläinen