Korpikuusen kannon alla

Tommi Laaksonen

Kuten monet muutkin suomalaiset, vietin oman juhannukseni mökillä. Lämmitin savusaunaa, soutelin järvellä ja nautiskelin Suomen kauniista luonnosta. Hiljainen kesäyö nuotion loimussa on vain jollain tapaa taianomainen hetki. Hektisen arjen keskelle oli tullut tilaa hengittää ja koota ajatuksia.  

Kesällä valitettavasti vain pääsee helposti käymään niin, että loman ja rentoutumisen lomassa myös rukous ja hartauselämä lopahtavat. Jumala jää vähän syrjään. Mutta näkisin, että asian tulisikin olla toisin päin! Nykypäivän kiireisen ja suorituskeskeisen elämänmenon vastapainoksi kesällä on enemmän rauhaa, jolloin on helpompi pysähtyä hetkeksi, hengähtää ja antaa aikaa Jumalalle. Myös luonnon monimuotoisuus ja kauneus kutsuvat ylistämään ja kiittämään kaiken Luojaa.  

Patikoidessani mökiltä polkua pitkin kotiin, tajusin, että metsässä pystyin pysähtymään ja kuuntelemaan. Suomen luonnon kauneus ja ihmeellisyys pysäyttivät. Tämä kaikki oli Jumalan luomaa. Lastenlaulussa lauletaan, että korpikuusen kannon alla on Mörri-möykyn kolo, ja siellä peikolla koti, peti ja pehmoinen olo. Minusta tuntuu, että Jumala on luonut minullekin paikan tähän maailman, jossa minulla on koti ja pehmoinen olo. Luonnossa, Jumalan kämmenellä, minulla on turvallinen ja hyvä olla. 

Valitettavasti koti on uhattuna. Luomiskertomuksessa ihmiselle annettiin tehtäväksi viljellä ja varjella luontoa. Viljelyn ja luonnon hyödyntämisen olemme kyllä osanneet, ehkäpä jopa liian hyvin. Lukiessamme uutisia ilmaston lämpenemisestä, meriä peittävistä muovilautoista ja saastumisesta, voi jokainen miettiä, miten ihminen on onnistunut luonnon varjelemisessa.  

Olen itse sellainen ihminen, että kaipaan jatkuvasti luontoon, patikoimaan ja retkeilemään. Minulle luonto on paikka, jossa joka kerta pysähdyn ihmettelemään sen kauneutta, rikkautta ja Jumalan luomistyön yksityiskohtaisuutta. Luonnosta löydän minun kirkkoni. Luonnossa myös voin pysähtyä hiljaisuuteen kuuntelemaan. Josko Jumalalla olisi jotain sanottavaa?  

Siunausta kesääsi!

Tommi Laaksonen
nuoriso- ja rippikoulutyön kausityöntekijä