Remonttihommia

Emmi Korpi

Pari vuotta sitten kevättalkoitten aikaan lähes satavuotiaan puutalomme puisessa tippalistassa huomattiin lahovaurio.

Tarkempi tarkastelu osoitti että lahovauriota oli ajan mittaan tullut alahirteen joidenkin metrien matkalta. Hirsikorjaajan tullessa paikalle teimme asiasta katselmuksen. Kun tilanteesta huolestuneena kyselin, mitä tälle voi tehdä, hirsimies katsoi minua ja totesi rauhallisesti: ”Sen, minkä ihminen on rakentanut, sen voi ihminen myös korjata.”

Jokainen meistä rakentaa ja pitää huolta omasta elämästään: työstä, arjesta sekä ihmissuhteista. Mutta entä sitten kun vaurioita alkaa ilmaantua? Entä jos itse rakentamaani en osaakaan tai en pystykään korjaamaan?

Vaurion korjaamiseen ei auta että paikan päälle lisää vain maalia. Maalin alla vaurio pahenee ja lopulta maalikin hilseilee pois paljastaen yhä laajenevan ongelman. Kun ongelmia ilmenee, on viisautta aloittaa välittömästi kartoittamaan vaurion laatua ja laajuutta. Kun saadaan selville mikä vaurion on aiheuttanut, voidaan alkaa korjaustyöhön. Vaurion aiheuttaja on estettävä tai poistettava, jotta estetään mahdollinen lisävaurioiden syntyminen.

Joskus voi olla, että vaurio on päässyt niin pahaksi, ettei mitään ole enää tehtävissä. Silloin kun selvitystyön lopputulos näyttää että purkaminen on parempi vaihtoehto kuin korjaaminen, alkaa päätöksenteon ja luopumisen vaikea ja kipeä prosessi.

Jeesus Nasaretilainen oli ammatiltaan rakentaja. Hänellä oli lahjoja, tietoa ja taitoja ymmärtää puun ja kiven käyttöä ja käyttäytymistä, niiden haasteita ja mahdollisuuksia. Hänellä oli myös ymmärrystä ihmistä kohtaan. Se, missä meidän keinomme ja taitomme omien rakennelmien vikaantuessa ja sortuessa tulee tiensä päähän, Jeesuksella on kaikki mahdollisuudet ja ammattitaito edelleen käytössään.

Hän vakuuttaa tänäänkin Sanassaan meille: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.” Tänäänkin Hänellä on valta johdattaa ja auttaa Hänen apuunsa turvautuvaa pääsemään rauhaan kaikissa tilanteissa. Pietari, Jeesuksen seuraaja ja hänen toimintansa silminnäkijä rohkaisee oman kokemuksensa perusteella: ”Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä Hän pitää teistä huolen.” (1.Piet.5:7)

Kuule huutoni, Jumala,
kuuntele rukoustani!
Maan ääristä minä huudan sinua,
kun sydämeni nääntyy.
Sinä viet minut turvaan,
kalliolle, jolle itse en jaksaisi nousta. (Psalmi 61:2-3)


Emmi Korpi
seurakuntapastori