Siitä armo alkaa

Siitä se syksy ainakin alkaa. Kesän lomat on suurilta osin vietetty ja paluu arkeen on koittanut. Työt, koulut ja harrastukset alkavat jälleen rytmittää elämää tuttuun tapaan. Toivottavasti lomasi oli antoisa, rentouttava ja levollinen. Joillekin paluu arkeen voi lomasta huolimatta merkitä tietynlaista rauhattomuutta, kun työt alkavat heti kasaantua eikä aamun aikaiset herätykset sujukaan niin sulavasti pitkien kesäaamujen jälkeen.

Uuden syksyn alku palauttaa itse kunkin perusasioiden juurelle arkeen ja Jumalan kasvojen eteen. Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon” (Joh. 14:27).

Uskon, elämän ja arjen ytimessä on Jeesus. Hän toi rauhan ristinkuolemallaan ihmisen ja Jumalan välille. Jeesus yksin on silta iankaikkisen rakkauden, rauhan ja toivon luo. Samaa rauhaa ei mitkään asiat maailmassa tai omassa arjessamme voi antaa. Pidetään kuitenkin kiinni myös arjen voimavaroistamme: perheestä, harrastuksista ja omista tekemisistämme. Ne pitävät kropan ja mielen virkeinä. Sydämen ja elämän virkeyden saamme Jumalalta. Jumalan armo ja rauha alkavat siitä, kuinka Hän on rakastanut meitä Jeesuksessa Kristuksessa.

Syksy on ihanaa uusien alkujen ja oppimisen aikaa niin työpaikoilla kuin kouluissakin. Raamattu kehottaa meitä pyytämään, etsimään ja kolkuttamaan. Silloin voimme saada, löytää ja päästä sisään (Luuk.11: 9–10). Jumala on luvannut meille olla mukana kaikissa elämämme hetkissä. Rukoilkaamme kaikkivaltiaan Jumalan armoa ja siunausta syksyn töihin ja touhuihin. Jeesuksesta armo alkaa.

Enni Huhtala
kesäteologi