Yhteisellä matkalla

Tuomas Kauppinen

Kun viettää kesästään lähes kuukauden leireilemässä eri ikäisten nuorten kanssa, ei voi olla ihmettelemättä yhteisön voimaa ihmisen elämässä. Yhteenkuuluvuus luo merkitystä ja antaa turvaa hektisessä maailmassa ja alati muuttuvissa ympäristöissä. Yhteisö vapauttaa toimimaan ja elämään täysin omana itsenään, kaikista naamioista riisuttuna, mutta toisaalta taas yhteisö saattaa sitoa ja asettaa paineita käyttäytyä tietyllä tavalla. Yhteisöllisyyden molemmat puolet ovat voimakkaasti näkyvissä rippikouluarjessa. 

Uskon, että seurakunnalla yleisemminkin olisi valtavasti opittavaa rippikoulujen ilmapiiristä. Mieleeni on juurtunut vahvasti tunnetun suomalaisen säveltäjän Pekka Simojoen sanat, jotka kuulin ensimmäisen kerran jo useampi vuosi sitten: seurakunnan tulisi olla yhteisö, ei yleisö. Koti, jossa saan olla oma itseni. Kahvila, jossa saan tavata ystäviäni. Turvapaikka, jossa saan levähtää.  

Kuten jo edellä mainitsin, ei yhteisöllisyys kuitenkaan aina ole ainoastaan positiivinen asia. Liian helposti jäämme tasolle, jossa Jouko Mäki-Lohiluoman Virtanen Kirkossa kuulostaa surullisen realistiselta. Yhteisöllisyys seurakunnassa on onnistunut vasta silloin, kun yhteisö on suuntautunut ulospäin. Meitä kutsutaan elämään armon välikappaleina, ei loppusijoituskohteina. 

Samaan haastaa meitä myös Jeesus. Ei liene sattumaa, että Ihmisen Pojan ja ihmisten kalastajien kouluttajan kuuluisat viimeiset sanat lähettivät meidät matkaan kohtaamaan muita. Tehtävämme ei missään tapauksessa ole helppo, mutta onneksi sitä ei tarvitse tehdä yksin, sillä Jeesus on luvannut kulkea koko matkan kanssamme, aina maaliviivalle asti. 

Toivon ja rukoilen, että löydät seurakunnasta itsellesi yhteisön, jossa saat elää ja kasvaa kristittynä. Kun seuraavan kerran suuntaat askeleesi kohti kotia, kahvilaa tai turvapaikkaa, kutsu myös ystäväsi mukaan. Tässä yhteisössä jaettavasta Leivästä riittää kyllä kaikille.

Siunattua kesää!

Tuomas Kauppinen
25-vuotias luokanopettajaopiskelija, rippikoulu- ja nuorisotyön kausityöntekijä, ihminen.