Avioliittoon vihkiminen

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Ennen vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta. Edellytyksenä kirkolliseen vihkimiseen on, että ainakin toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ja evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Toinen voi kuulua muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Vihkiminen voidaan suorittaa kirkossa, seurakuntatalossa, kotona tai muussa sopivaksi katsottavassa paikassa. Läsnä tulee olla vähintään kaksi todistajaa. Suuria kirkkohäitä haluavien on syytä aloittaa valmistelut hyvissä ajoin.

Suomessa kirkollinen vihkiminen koskee pareja, joista toinen on mies ja toinen nainen. Samaa sukupuolta olevat parit vihitään avioliittoon maistraatissa (1.3.2017 alkaen). Halutessaan he voivat pyytää rukoushetken kirkossa.

Kirkkoherranvirastossa neuvotaan kuulutukseen ja vihkimiseen liittyvissä kysymyksissä ja siellä tehdään aikavaraukset.

Kirkkoherranvirasto on avoinna ma–pe klo 9–12, ma, ke ja to klo 13–15 ja ti klo 13–17.

Puhelinnumero virastoon on 03 2895 111.

Lisätietoa:

Vihkiminen-sivusto

Lisätietoa rukoushetkestä samaa sukupuolta oleville pareille

PDF-tiedosto Tahdon!-esite.pdf  (766 kB)