Joulurauhaa!

Lampaat kuuluvat monella lailla jouluun. Joulun aikaan kudotaan, kietoudutaan villaan tai paketoidaan villaisia lahjoja. Aikoinaan paimenet olivat kedolla vartioimassa yöllä laumaansa, kun enkeli kertoi heille ilosanoman. Lampaita oli varmasti myös tallissa, jossa Jeesus syntyi.

Hämäryys, kynttilänvalo, villasukat, viltti. Monilla elämä vähän rauhoittuu loppusyksyn aikana. Väsyttääkin.

Maatalon töissä vuosirytmi hiljenee ihan itsestään kesän kasvukauden päätyttyä, sadonkorjuun jälkeen. Näin tapahtuu myös lammastilalla, kuten Lempäälän Lastustenkulmalla Tikanmäessä, josta kuvat ovat. Kesällä ulkona laiduntava ja kaitsettava lauma on nelisataapäinen, talvella lampolan suojissa asustaa vain sata luonnostaan aika rauhallista uuhta eli emolammasta.

On aika vetää henkeä.

Tilanmäen tilan emäntä Hanna Sannamo ja isäntä Jukka Vitikka kertovat, että heille joulun odotus hiipii pikku hiljaa marraskuussa joululaulujen ja -leipomusten muodossa.

Perheen jouluvalmistelujen ja -tapahtumien ohessa adventin aikaan sisältyy myös rauhoittumista ja joulun tunnelmasta nauttimista.

Emännälle joulu tulee kynttilänvalosta ja takan ja leivinuunin lämmöstä. Isännälle joulun tuo riisipuuro.

Joulun ajatus, valo ja lämpö tuikahtaa joka vuosi marraskuun mustuuteen.
Se laajenee joulua kohti.

Parhaimmassa tapauksessa jo joulua valmistellessa voi maistaa rauhaa
ja Jumalan rakkauden lämpöä.

Seurakunnan adventtiajan ja joulun pyhien tapahtumat
ja kirkot löytyvät omilta sivuiltaan.

Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuudet löytyvät
tämän linkin takaa.

Tiedot joulukonserteista löytyvät tämän linkin takaa.

Seuraa ja jaa joulun valmisteluja sosiaalisessa mediassa avainsanalla #joulurauhaa.

Kuuntele jouluista musiikkia netin kautta Jouluradiosta tämän linkin takaa.

Valokuvat on otettu Tikanmäen tilalla, kuvaaja Mikaela Tanni.