Reformaation merkkivuosi

Reformaation merkkivuosi 30.10.2016 - 5.11.2017

Lokakuun lopussa 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta Martti Lutherin kuuluisien teesien julkaisemista Saksassa.

Aikansa kirkon epäkohtia kritisoivat teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi. Reformaation seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Merkkivuoden tarkoituksena on lisätä tietoutta reformaation merkityksestä nykypäivän ihmiselle ja innostaa suomalaisia tutustumaan omiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin juuriinsa.

Merkkivuoden valtakunnallinen teema Armoa 2017! nousee Lutherin ajattelusta. Merkkivuosi haastaa pohtimaan, mitä armo ja armollisuus ovat, ja miten ne näkyvät nykypäivänä.

Reformaation merkkivuosi näkyy monin tavoin myös Lempäälässä - tule mukaan tapahtumiin!

Tapahtumat Lempäälässä

Reformaation aarteet: Augsburgin tunnustus -luennnot
kerran kuussa klo 19 Toisessa kodissa eli Kuljun vanhassa srk-talossa (Seurakuntatalontie 12). Luennoitsijana teol. kand. Topias Tanskanen.

28.1. Mikä ihmeen reformaatio ja Augsburgin tunnustus? Mikä kolmiyhteinen Jumala?
18.2. Mikä ihmeen pelastus? Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden vai?
11.3. Mikä ihmeen kirkko? Ketkä ihmeen pyhät? Entäs Pyhä Henki?
22.4. Mikä ihmeen kristitty?

Augsburgin tunnustus (1530) tiivistää Saksan reformaattoreiden uskon pääkohdat. Evankeliset ja luterilaiset kirkot ympäri maailmaa tunnustautuvat siihen, myös Suomen kirkko.

Helatorstaina 25.5. puutarhajuhla pappilassa
Kevään päätapahtuma. Juhlamessu Pyhän Birgitan kirkossa klo 10. Sen jälkeen kulkue kirkosta Vanhaan pappilaan ( matka n. 2 km.)  Puutarhajuhla on koko perheen tapahtuma, jossa nautitaan monipuolisesta ohjelmasta. Paikalla myös yllätysvieras historiasta! Pappilassa tunnelmallinen vohvelikahvila kirkkokuoron matkan hyväksi. Pihamaalla ohjelmassa mm. omenapuun istutus, teatteria, pihapelejä, tikkupullan paistoa, musiikkia ym. Järjestelyissä mukana partio.

Retki Naantalin musiikkijuhlille
Seurakunta järjestää bussiretken Naantalin musiikkijuhlille 7.6. juhlavuotta juhlistavaan VIA-esitykseen. Retki on täynnä.

Birgitan kirkkovaellus la 26.8. ks. lisää linkin takaa.

Retki Kansallismuseoon Lempäälän kirkon aarteiden äärelle
Avoin bussiretki on 1. syyskuuta. Tutustutaan museon kokoelmissa oleviin keskiaikaisiin lempääläläisiin kirkon aarteisiin, kuten kirkkotekstiileihin. Osa niistä on Orimattilan varastossa, osa Helsingin museossa. Vierailemme molemmissa paikoissa. Mahdollisesti retkeen kuuluu myös tutustuminen Tuomas Sarkolaisen keskiaikaiseen Raamattuun. Retken hinta n. 20 €, sis. lounaan ja sisäänpääsymaksut. Kysy peruutuspaikkoja: kaisa.naukkarinen[ät]evl.fi .

Kuorovierailu Lempäälän ystävyyskunnasta Ruotsin Ulricehamista, konsertti Pyhän Birgitan kirkossa la 9.9. klo 19.

Lasse Heikkilän Suomalainen messu su 1.10.2017 Pyhän Birgitan kirkossa. Tule mukaan juhlakuoroon! Kysy lisää: jenni.urponen[at-merkki]evl.fi

Seurakunta on mukana Birgitta-viikoilla: la 7.10. on keskiaikahenkiset Birgitan markkinat Kirkkotorilla, su 8.10. klo 18 musiikillinen Valon juhla Pyhän Birgitan kirkossa, Solenne-kuoro esiintyy.

Ryhmämatka Saksaan Lutherin ja Bachin jalanjäljille 3.-6.11. Matka on täynnä.

Valtakunnallinen reformaation viikko ja juhlavuoden päätös

Uskon yö, merkkivuoden syksyn päätapahtuma la 28.10. Reformaation viikko alkaa.
- Klo 18 Ilta Lauran kanssa -talk show Manttaalitalossa
- Klo 20 ”Lauletaan Lutheria -ilta”-tapahtuma kirkonmäellä: musiikkia, kuoroja, puhetta Lutherista, puffetti.

5.11. Reformaation viikko päättyy, samalla koko juhlavuosi päättyy. Ohjelma avoin.

Oheisohjelmaa vuoden aikana

Luther liikkeellä - naulaa omat teesisi!
Kiertävä Luther eli liikkuva reformaatio-yksikkö vierailee eri tapahtumissa ja seurakunnan piireissä. Seurakuntalaiset voivat kirjoittaa ja naulata omat teesinsä. Niistä muutamat julkaistaan myös seurakunnan somekanavissa.

Luther Ideaparkissa
Mallinuket puetaan Lutheriksi perheineen. Samaan aikaan valokuvanäyttely uskonpuhdistuksen tapahtumapaikoista.

Huom! Seurakunta pidättää itselleen oikeuden ohjelman muutoksiin.