Yhteisvastuu 2018

Uganda on vastaanottanut kesästä 2016 lähtien Etelä-Sudanista yli miljoona pakolaista. Kuva: Tatu Blomqvist.
Pakolaisten ruokavalio koostuu maissipuurosta ja pavuista. Valtavan pakolaismäärän vuoksi ruoka-apua on jouduttu leikkaamaan jo kahdesti. Kuva: Tatu Blomqvist.

Yhteisvastuu 2018 - nälkää ja köyhyyttä vastaan

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Nälkä on täyttä totta tuhansille ihmisille Suomessa. Se on seurausta pakon sanelemista valinnoista, joita toimeentulon äärirajoilla olevat joutuvat tekemään arjessaan. Välttämättömimmät menot, kuten asumiskulut, nielevät valtaosan tuloista ja rahaa ruokaan ei jää riittävästi. Tilanteen taustalla on useimmiten yllättäviä elämänmuutoksia, kuten sairastumista ja työttömyyttä. On arvioitu, että 470 000 suomalaisen tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen. Osa heistä kokee myös nälkää.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta

Afrikassa ja Lähi-Idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Ruoan saanti ei ole mahdollista sotien tai jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa neljä miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan sisällissotaa ja sen aiheuttamaa nälänhätää.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Tule mukaan!

Keräys käynnistyy 4.2.2018 ja jatkuu 1.5. asti. Keräyslupa on voimassa koko vuoden ajan, mutta aktiivisin keräyskausi ajoittuu helmi-huhtikuulle.

Lempäälässä koteihin lähetettiin keräysinfo ja tilisiirtolomake paikallislehden välissä 31. tammikuuta.

Varaslähtö keräykseen jo perjantaina 2.2. klo 15.45 - 16.15 Ideaparkin Ideakappelissa. Piispa Matti Revon vierailun yhteydessä kappelilla tietoa keräyksestä ja myynnissä Yhteisvastuutuotteita. Musiikissa Peter Joukainen.

Yhteisvastuukeräyksen avausmessu on su 4.2. klo 10 Pyhän Birgitan kirkossa. Sen jälkeen kahvit ja infotilaisuus srk-talossa, myynnissä yhteisvastuutuotteita.

Hernerokkalounas Yhteisvastuun hyväksi on laskiaistiistaina 13.2. klo 11 Lempoisten srk-talossa, lounas 5 €, tarjolla myös laskiaispullaa.

Vivaldin vuodenajat -konsertti pe 9.2. klo 19 Pyhän Birgitan kirkossa, Tampereen konservatorion kamariorkesteri esiintyy. Viulusolisteina Saara Kangas, Sanni Talvitie, Matleena Kinnanen ja Katariina Lankinen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 € Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Iltamusiikki su 22.4. klo 18  Pyhän Birgitan kirkossa, kamarikuoro Pyhän Birgitan Laulajat esiintyy, joht. Terhi-Tuulia Keränen. Vapaa pääsy, ohjelma 5 € Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Suomen suurin kansalaiskeräys

Yhteisvastuu on Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräyksen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Noin 60 prosenttia Yhteisvastuun tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun.

Yhteensä 40 prosenttia tuotosta ohjataan kotimaahan. Puolet tästä (20 %) käytetään Kirkon diakoniarahaston kautta taloudelliseen apuun hädässä oleville ja toinen puolikas paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Keräykseen voi osallistua myös lahjoittamalla Nordean tilille FI16 2089 1800 0067 75. Lempäälän seurakunnan viitenumero on 302397.

Katso lisää keräyksestä:
www.yhteisvastuu.fi