Pääsiäisvaellus Lempäälän kirkkoon taiteen äärelle  

Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko on pääsiäiskirkko. Kirkon taideteosten yhteinen – kenties yllättäväkin - nimittäjä on pääsiäisen tapahtumat. Ne kaikki ovat sijainneet jossakin vaiheessa kirkon historiaa kunniapaikalla kirkon alttaripäädyssä. 

Alttarin yläpuolella oleva kaksimetrinen kärsivää Jeesusta kuvaava krusifiksi on tiettävästi teetetty kirkon vihkiäisiin 1500-luvun alussa. Koivusta tehty veistos kuvaa myöhäiskeskiajalle tyypillistä kärsimysmystiikkaa.

Turkulaisen Johan Georg Geitellin (1683–1771) neljän taulun aiheet ja nimet kertaavat pääsiäisen tapahtumat: Herran ehtoollinen (kiirastorstaina), Kristus Getsemanessa, ristiinnaulitseminen ja Kristuksen ylösnouseminen. Taulut olivat 1759–1895 alttarin takana olevan kuori-ikkunan ympärillä samassa järjestyksessä kuin nyt nykyisellä paikallaan, kirkon pohjoissakaran sakastin puoleisella seinällä. 

Nuoren lempääläläisen Kaarlo Enqvist-Atran maalaamat kaksi suurta taulua esittävät Kristusta Getsemanessa sekä sen hetken, kun Magdalan Maria kohtasi pääsiäissunnuntaina ylösnousseen Kristuksen. Kirkon lehteriportaikkoihin sijoitetut taulut olivat kuori-ikkunan molemmin puolin noin 1902–1984.  

Kuvat taideteoksista: Simo Kaarsalo ja Lempäälän seurakunnan kuva-arkisto.