Klezmeriä Lempäälässä - Helsinki Klezmer Kapelye-yhtye, joht. Eva Jacob

Pyhän Birgitan kirkko

Klezmer-musiikin konsertti, Helsinki Klezmer Kapelye-yhtye, joht. Eva Jacob. Järj. Lempäälän seurakunta ja Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut. Vapaa pääsy, ohjelma 10/5e.

Helsinki Klezmer Kapelye konsertoi Lempäässä Pyhän Birgitan kirkossa sunnuntaina 26.5. klo 17. Konserttiin liittyy osia Juutalaiset häät -näytelmästä. Lempäälän konsertti osa keskiaikahenkistä Birgitta-viikkojen ohjelmakokonaisuutta. Muut Birgitta-viikkojen tapahtumat järjestetään syys-lokakuussa 2019.

Klezmer-musiikki on Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia, joka juontaa juurensa keskiajan Eurooppaan, jossa Itä-Euroopan juutalaiset muusikot kiersivät kaupungista toiseen soittamassa häissä ja muissa juhla-tilaisuuksissa. 1800-luvun loppuun mennessä klezmer-musiikista oli tullut pitkälle kehittynyt musiikkityyli, jossa on vaikutteita sekä juutalaisesta kulttuurista että sen ulkopuolelta.

Helsinki Klezmer Kapelye on perustettu Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä vuonna 2001, jolloin järjestettiin ensimmäiset klezmer-jamit. Vuonna 2003 perustettu Suomen Klezmer-yhdistys ry on sittemmin järjestänyt jamit noin kerran kuukaudessa. Helsinki Klezmer Kapelye esiintyy jameissa säännöllisesti.

Orkesteri on esiintynyt lukuisissa klezmer-konserteissa, mm. Loppiais-Klezmer-konserteissa Temppeliaukion kirkossa. HKK on esiintynyt myös erilaisilla festivaaleilla, mm. Kaustisella, Joensuussa ja Helsingissä (Samuelin poloneesi). Sen lisäksi konsertit on pidetty mm. Kanneltalossa, ravintola Tenhossa ja Espan lavalla. Syyskuussa 2018 Malmin kirkossa esitettiin musiikkinäytelmä Juutalaiset häät.

Messu

Kaatuneitten muistopäivän juhlamessu. Pappina Manta Jutila ja kanttorina Pietari Korhonen, musiikissa Kipinät-kuoro. Messun suntiona on Krista Lindqvist.
Messun jälkeen jatkuu kaatuneitten muistopäivän vietto seppeltenlaskulla sankarihaudoille.
Kolehti: Evankelioimistyöhön ja teologiseen koulutukseen Suomen Lähetysseuran kautta.

Nimet hautakivissä -kierros sankarihautausmaalla

Kierros on kunnianosoitus lempääläläisille sankarivainajille. Kierroksia on kaksi: 19.5. ja 4.6. kello 18-20.
Hannu Tapola esittelee Lempäälän sankarihautausmaalla noin 30 lempääläläistä, vuosina 1939-1945 kuollutta sankarivainajaa heidän elämäntarinoidensa kautta.

Ilon ääniä - Cantilenen kuoroperheen kevätlaulajaiset

Cantilenen kuoroperheen iloinen kevätkonsertti.
Esiintyjät Cantilenen kamarikuoro, nuorisokuoro sekä Discantus, joht. Merja Lohilahti. Vapaa pääsy, ohjelman hinta 10/5 euroa.