Diakonian näytelmä "Sanovat sitä sattumaksi"

ke 11.11. kello 18.00
Nuori nainen katsoo suurilla silmillä suoraan kameraan. Kuva: Kaisu Ojansivu.
Pyhän Birgitan kirkko

Sanovat sitä sattumaksi on näytelmä heistä, joihin me emme samaistu. He ovat päihteiden väärinkäyttäjiä, alkoholisteja, sairaita, vammaisia, yksinäisiä, vankilassa, ulkona, muualta.

Ranta Ensemblen tavoite on ollut kurottaa leimojen taakse - niiden takana heistä tulee meitä: lapsia, vanhempia, isiä, äitejä, sisaruksia, naisia, miehiä, ihmisiä. Mitä tarkoittaa olla yhteiskuntakelpoinen? Kuka on ihminen? Kenellä on oikeus näkyä, kenen ääni nousee ylitse muiden, ketä me kuuntelemme, kenestä ja mistä me mieluummin vaikenemme?

Näytelmän tarkoituksena on raottaa ovea ja ottaa rakastavan, armollisen ja hyväksyvän katseen alle ne, jotka kadulla, kaupassa tai esimerkiksi lääkärin vastaanotolla jätämme usein helposti näkemättä. Katse suuntaa kuitenkin tulevaan, toivoon ja luottamukseen läpi elämän kantavasta voimasta, jossa lähimmäinen on mahdollista nähdä rakastavan katseen kautta. Sanovat sitä sattumaksi on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, vähemmistöille ja läheisille, kaikille meille.