Pekka Rahkosen piirtämä jouluinen sarjakuva, jossa kuvataan itämaan tietäjiä.

Joulun lahja – avaa ja ota käyttöön

Eräs keskeisimmistä joulun perinteistä liittyy lahjoihin. Joululahjoja on annettu nykymuodossaan vuosisatojen ajan, mutta ilmiön juuret vievät kauemmas. Joulun lahjaperinteen alkuperä on maailmanhistorian mullistavimmassa syntymässä.

Raamatun mukaan itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Lahjoista päätellen tietäjät kohtelivat Jeesusta mahtavana maallisena kuninkaana.

Jälkiviisaasti ajateltuna mirha vastasyntyneelle on vähän sama kuin sadussa ikävän haltijattaren syntymälahja prinsessa Ruususelle. Kallisarvoista mirhaa nimittäin yleisesti käytettiin muun muassa ruumiiden palsamoinnissa. Tietäjille se tuskin oli lahjan tausta-ajatus, mutta meidän on helppo nähdä, että mirha lahjana julisti saajansa kuolemaa. Samalla ymmärrämme, että joulun varsinainen lahja on juuri tuo Jumalan rakkauden tiivistymä, Jeesus.

Erityisesti lapset rakastavat lahjojen saamista. Lapsi osaa ottaa lahjan vastaan pyyteettömästi iloiten. Lahjasta on hyötyä vasta, kun sen avaa ja ottaa käyttöön. Kun joulun lahjan, Jeesuksen, ottaa iloiten lapsen lailla vastaan, synnyttää rakkaus rakkautta. Rakkaus täydellisimmillään on pyyteetöntä antavaa rakkautta. Siksi meillä on myös lahjaperinteemme.

Teksti: Henri Karvinen, seurakuntapastori

Sarjis: Pekka Rahkonen

seurakuntapastori

Työskentelen paljon nuorten kanssa. Vedän kolmea isoskoulutusta. Olen mukana nuortenilloissa sekä varhaisnuorten ja nuorten leireillä. Vastaan rippikoulutyöstä hallinnollisesti ja pidän vuosittain kaksi riparia. Työhöni kuuluu myös papin perustyötä, kuten toimituksia ja messuja saarnoineen. Lisäksi minulla on nuorisotiimin vetovastuu, ja sitä myötä paljon suunnittelua, valmistelua ja palavereja. Työ on erittäin vaihtelevaa, ja siinä saa käyttää runsaasti luovuutta. Työpäivät ovat aina erilaisia, eikä tylsiä päiviä ole. Parasta on se, kun näkee, miten joku ihminen ”palaa Isän luo” eli löytää Jumalan tai suhde Häneen syvenee. Mielestäni seurakunnan tärkein tehtävä onkin aidosti ja kokonaisvaltaisesti tukea ihmisiä ikuisen elämän tiellä ja auttaa heitä katsomaan Jeesukseen.

Vapaa-ajalla hakkaan mailalla avutonta palloa (salibandy) ja etsin metsästä kartan kanssa valko-oransseja kangaspaloja (suunnistus). Lisäksi rentoudun lapion ja kottikärryjen kanssa siirtämällä kivi- ja maa-aineksia omalla pihalla paikasta A paikkaan B (pihatyöt).