Kesä täyttyy jännityksestä ja odotuksesta

Nuoret elävät kesäisin jännittäviä aikoja. Opiskelupaikat korkeakouluihin varmistuvat lähiviikkoina, osa astuu armeijan palvelukseen heinäkuun alussa ja toiselle asteelle siirtyvät ovat uuden elämänvaiheen edessä. Koulupaikka ratkaisee monia suunnitelmia ja tulokset voivat olla joko ilon tai pettymyksen aihe. Pääsenkö opiskelemaan haluamaani ammattiin tai kouluun, pääsenkö samaan kouluun tai samalle luokalle kuin kaverit, sopeudunko inttiin ja niin edelleen. Tällaiset kysymykset voivat pyöriä nuoren mielessä.

Viikon psalmi muistuttaa, että niin iloissamme kuin suruissamme voimme kääntyä Jumalan puoleen ja tuoda ajatuksemme ja tunteemme hänen eteensä.

Ps. 95: 1-2, 6-7

”Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto, 
hän on meidän turvakalliomme.
  Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää, 
  virittäkää hänelle riemuvirsi!
Tulkaa, kumartukaa maahan, 
polvistukaamme Herran, Luojamme, eteen.
  Hän on meidän Jumalamme ja me hänen laitumensa lampaat, 
  joita hänen kätensä kaitsee.
Kunnia Isälle ja Pojalle 
ja Pyhälle Hengelle,
  niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,
  iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.”

Psalmissa puhutaan ensin turvakalliosta, joka viittaa turvautumiseen, pelkoon, hyväksytyksi tulemiseen, nähdyksi tulemiseen, kohtaamiseen ja tarvitsevuuteen. Teksti muistuttaa, että kallion tavoin Jumala ei hievahda selustastamme, vaan pysyy vahvana ja muuttumattomana. Hän ei siis kuormitu tai väsy tarvitsevuuteemme, vaan voimme riemuita siitä, että hän ottaa meidät vastaan.

Erityisesti pettymyksen äärellä nuoren voi olla vaikea lohduttautua. Kyky käsitellä pettymyksiä voi olla vielä aluillaan ja tulevaisuutta koskevat suuret kysymykset ovat isoja asioita mietittäväksi. Pettymyksiä ei tule vähätellä, mutta oven sulkeutuessa jostain avautuu aina ikkuna, joka voi viedä uudelle tielle ja osoittautua paremmaksi kuin se aiemmin suunniteltu.

Pettymyksiä kohdatessasi, älä siis luovuta, vaan anna aikaa toipumiselle löytääksesi avoin ikkunasi. Toivottavasti siitä katsellessasi tunnet rauhaa ja intoa uuden seikkailun äärellä.

Psalmi käsittelee myös kiittämisen teemaa. Usein löydämme rukouksen ääreen juuri ahdistuksen ja pettymyksen keskeltä, mutta Jumalan luo voi tulla myös ilmaisemaan kiitollisuutta, iloa ja onnistumista. Tämän opettelu auttaa myös kohtaamaan hyvät hetket ja makustelemaan niitä.

Kiitos koulupaikasta, kiitos ystävistä, kiitos perheestä… Jokaisella meistä on jotain mistä kiittää ja vaikeina aikoina sen löytäminen voi tuoda valoa ja positiivisutta, mikä voi katkaista lannistumisen tunteen. Jos elämän tuntuu yksitoikkoiselta, niin rukoilla voi myös, että Jumala antaisi aihetta iloon, unelmia tai uuden suunnan. Olemme kaikki erilaisia, elämämme ovat erilaiset ja tapamme kokea elämää poikkeavat toisistaan. Kaikkine tuntemuksinemme ja kysymyksinemme voimme kuitenkin tulla Jumalan eteen.

Viimeiseksi psalmissa käsitellään nöyryyttä. Tämän opettelu voikin olla se vaikein paikka maailmassa, joka ihannoi menestystä ja kunniaa. Toisaalta menestyksen kilpajuoksussa ajatus lempeästä kaitsijasta ja lammaspaimenesta voi tuntua rauhoittavalta. Hänen edessään saamme olla kuin lampaat; suloisia, kaittavana ja turvassa. Etsiessämme elämällemme suuntaa, voimme nöyrinä pyytää, että Jumalan suunnitelma varallemme tulisi ilmi tai että hän johdattaisi meitä niin, että voimme seurata häntä rauhallisin mielin.

Jännittävistä uutisista huolimatta, kesän kuuluu olla nuorille aikaa ladata akkuja, nauttia nuoruudesta ja oman ikäistensä kanssa hengailusta. Liikaa tulevaisuuden suunnittelua ei siis pidä vaatia, vaan antaa auringon paistaa. Ihanaa juhannusta ja paljon hyviä yhteisiä hetkiä kesään!

Krista Autio
kesäteologi

Krista Autio
Krista Autio