Voittajan tiimissä 

Katsoitko viime viikonloppuna jääkiekon MM-kilpailujen finaaliottelua? Vai aiotko kenties seurata tarkemmin eilen alkaneita jalkapallon EM-kisoja? Urheilu on asia, joka on aina kiinnostanut meitä ihmisiä.

Erilaisten lajien kuninkuuksista kilpaileminen on vahvasti läsnä arjessamme. Seuraamme aktiivisesti erilaisia maailmanlaajuisia kilpailuja sekä kilpailemme itse vähän pienemmissä kilpailuissa. Monesti urheilukilpailujen aikaan kisoja seuranneille ihmisille esitetään kysymys ”Kuka voitti?”. Sama kysymys tulee esille myös monissa muissa tilanteissa päivittäisessä arjessamme.

Pohdimme tällä viikolla varhaisnuorten päiväleirillä kilpailemista sekä kilpailussa voittamista. Mietimme muun muassa sitä, mikä on kilpailussa tärkeintä ja mistä tunnistaa voittajan. Kilpailussa tärkeintä oli lasten mielestä hauskanpito ja reilu pelihenki. Voittajan tunnusmerkkejä puolestaan olivat mitali kaulassa tai jonkinlainen voittotuuletus maaliviivalla.

Katsoimme leirin aikana myös vuonna 2006 suosituksi tulleen elokuvan nimeltä Autot. Elokuvassa seikkailee kilpa-auto Salama McQueen, jolle voittaminen on kaikki kaikessa.

McQueen on matkalla elämänsä tärkeimpään kilpailuun, kunnes yllättävien tapahtumien vuoksi joutuukin tilanteeseen, jossa kilpailuun pääseminen ei olekaan enää itsestäänselvyys. Yllättävien tilanteiden johdosta hän oppii kunnioittamaan muita ja oivaltaa, että hän voi olla voittaja, vaikka ei ylittäisikään maaliviivaa ensimmäisenä.

Oivalsimme leirin aikana saman asian kuin kilpa-auto McQueen. Meidän ei tarvitse olla aina parhaita tai ylittää kilpailuissa maaliviivaa ensimmäisenä, jotta voisimme olla voittajia. Meille kristityille voitonmerkki on Jeesuksen risti. Jeesus on voittanut meidän puolestamme kaikista tärkeimmän kilpailun.

Hän kuoli meidän puolestamme ristillä ja antoi samalla meille palkinnoksi ikuisen elämän. Jos siis meiltä kysyttäisiin, että ”Kuka voitti?”, niin voimme iloiten vastata, että Jeesus. Me olemme siis voittajan tiimissä, kun kuljemme yhdessä Jeesuksen kanssa.

Terhi Soukka
nuorisotyön kausityöntekijä 
 

Nuori nainen istuu pehmolelu sylissä, taustalla metsikköä.
Terhi Soukka