Uutislistaukseen

Ystävyysseurakuntamme Viljandin uusi kirkkoherra asetettiin virkaansa

2 Marek saarna.jpg

Viljandin seurakunnan uusi kirkkoherra Marek Roots

Ystävyysseurakuntamme Viljandi sijaitsee Etelä-Virossa, 150 kilometrin päässä Tallinnasta, Pärnun ja Tarton välissä. 18 000 asukkaan Viljandi on Viron kuudenneksi suurin kaupunki. Lauantaina 8.6. Viljandin Paavalin seurakunnan (Pauluse kogudus) uusi kirkkoherra Marek Roots asetettiin virkaansa. Messun toimitti piispa Marko Tiitus, piispa emeritus Joel Luhamets, lääninrovasti Hedi Vilumaa ja Viljandin rovastikunnan papisto. Uusi kirkkoherra perheineen otettiin lämpimästi vastaan seurakunnan keskelle. Kauniista musiikista vastasivat urkuri Anu Röömel, pianisti Maike Otsing ja trumpetisti Lauri Kalvik sekä Tarton Paulusen seurakunnan kamarikuoro ja kamarikuoro Ventus johtajinaan Külli Salumäe ja Anna Humal.

Kirkkoherra Marek Roots on 48-vuotias ja naimisissa Pirjon kanssa. Pirjo johtaa Tarton Paavalin kirkkosäätiötä ja Tarton Paavalin seurakunnan lastentyötä. Heidän perheessään on kolme lasta.

Kirkkoherra Matti Vehviläinen osallistui juhlaan ja ojensi lempääläläisten lahjana Marekille ja Pirjolle kotikirkkomme ikkunaa kuvaavan lasiteoksen. Onnittelusanoissaan hän kertoi, että Lempäälän kirkossa rukoillaan joka sunnuntai heidän puolestaan. Toivomme, että lasiteos muistuttaa heitä meidän rukouksistamme ja rohkaisee heitä työssään.

Sunnuntaina 9.6. Matti Vehviläinen saarnasi Viljandin Paavalinkirkossa Marek Rootsin toimiessa liturgina. Saarnassaan hän puhui Jeesuksen seuraamisesta ja rohkaisi keskittymään elämässä siihen, mikä on kaikkein tärkeintä. Se kiteytyy Jeesuksen sanoihin: ” Tule ja seuraa minua”. 

Lisätietoa Viljandista:

- Historialähteet mainitsevat Viljandin ensimmäistä kertaa vuonna 1211, mutta paikalla tiedetään olleen asutusta jo viikinkiajalla. 1300-luvulla Hansaliiton aikaan Viljandi oli yksi Itämeren alueen hansakaupungeista.

- Ilmeeltään ja tunnelmaltaan Viljandi on varmaankin Viron saksalaisin kaupunki, sillä se ei juuri kokenut tuhoja toisessa maailmansodassa. Vanhaa saksalaista arkkitehtuuria on runsaasti.

- Viljandin nähtävyyksistä tärkein on keskiajalla rakennetun liiviläisen ritarikunnan linnan rauniot, jotka kohoavat Linnamäellä vanhan kaupungin kupeessa.

- Viljandin Paavalinkirkko (Pauluse kirik) on rakennettu vuonna 1866.

 

Kuvat: Jaan Männik

11.6.2024 14.38