Kirkkohautausmaakierroksilla kuullaan kiehtovista ihmiskohtaloista

2.7.2019 11.23

Kirkkohautausmaalta kiireetön kulkija löytää monta kiehtovaa tarinaa. (kuva Eila Lokka) Kirkkohautausmaalta kiireetön kulkija löytää monta kiehtovaa tarinaa. (kuva Eila Lokka)

Hautausmaakierros lähtee liikkeelle kirkon ja hautausmaan esittelyllä, jonka jälkeen kierretään leppoisaan tahtiin kirkkoa ympäröivillä haudoilla. Leppoisaan tahtiin siksi, että varsinkin kirkkoa lähinnä sijaitsevien Lempäälän mahtihenkilöiden ja -sukujen vaiheista riittää paljon tarinoita kerrottavaksi.

- Tähän ”ykkösosastoon” on haudattu niin paljon merkkihenkilöitä, että kun aloitan siitä, en juuri ehdi muista kiinnostavista henkilöistä puhuakaan! Aina löytyy uutta tietoa, johon en ole ennen kiinnittänyt huomioita, Kirsti Isotalo hymyilee.

- Viimeksi huomasin, että tässä kuussa tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun silloisena nuorempana hallitussihteerinä toiminut lempääläläinen oikeusneuvos Otto Laurila oli esittelijänä tilaisuudessa, jossa maamme hallitusmuoto juhlallisesti vahvistettiin valtionhoitaja Mannerheimin johdolla.

Salaperäinen kapteeninleski Henriette Fontell

Oikeusneuvos Otto Laurilan tarinan lisäksi tämän vuoden kierroksella kuullaan muun muassa salaperäisestä kapteeninleskestä Henriette Ulrica Petronella Leontina Fontellista, entisestä von Merlichistä, omaa sukua Tammelanderista, joka eli pitkän ja vaiherikkaan elämän. Hän syntyi vuonna 1808 Mäntsälän Sääksjärven Inkalassa ja eli viimeiset vuotensa ”hyyryläisenä” Lempäälässä Anttilan vanhan makasiinin kulmilla sijainneessa Kiiliäisen talossa. Hän sai neljä tytärtä ja kuoli vuonna 1903.

- Henriette Fontellin hautakivessä on koskettava ja hieman salaperäinen teksti: Fri från sorgen, Fri från nöd, Fri från synden, Fri från döden. Se tarkoittaa vapaasti käännettynä ”vapaa surusta, vapaa hädästä, vapaa synnistä ja vapaa kuolemasta”, Kirsti Isotalo kertoo.

- Hautakivissä kiehtovat juuri niiden sisältämät viestit, esimerkiksi synnyin- ja kuolinajat, jotka voivat kertoa yllättävänkin paljon edesmenneestä henkilöstä ja historiasta. Monissa kivissä on myös puhuttelevia raamatun lauseita tai virren säkeitä.

Kirkkohautausmaan kulttuurikierrokselle lähdetään Kirkkotorin puoleiselta portilta kello 18, ja kierros kestää noin kaksi tuntia. Kierrokselle on vapaa pääsy.

Eila Lokka