Be kind - ole ymmärtäväinen

Olemme eläneet Suomessa jo melkein kaksi kuukautta poikkeusoloissa koronaviruksen vuoksi. Sinä aikana olemme joutuneet muuttamaan monta tuttua rutiinia ja tapaa elämässämme.

Olemme joutuneet laittamaan ajatuksemme uusille urille. Olemme käyneet läpi tunteiden vuoristorataa ja päivittäin toivoneet, että tämä olisi jo pian ohi.

Vaikka olemme tässä veneessä yhdessä, suhtautumisemme tilanteeseen voi vaihdella suuresti. Tätä kuvaa hyvin ystäväni Facebook-seinällä päivittämä teksti. Suomennan siitä pienen pätkän.

”Kun hallitukset yrittävät miettiä, miten palautua uuteen normaaliin, muista tämä:
- Kaikki eivät ole samaa mieltä rajoitusten purkamisesta. Se on OK. Ole ymmärtäväinen. (Be kind.)
- Jotkut aikovat edelleen pysyä kotona. Se on OK. Ole ymmärtäväinen.
- Jotkut huokaavat helpotuksesta päästessään töihin, koska siten saattaa yritys ja koti pelastua. Se on OK. Ole ymmärtäväinen.
- Jotkut ryntäävät kampaajalle tai kynsihoitoon. Se on OK. Ole ymmärtäväinen.
- Jotkut ovat kiitollisia, kun pääsevät vihdoin leikkaukseen, jota ovat siirtäneet. Se on OK. Ole ymmärtäväinen.
Meillä jokaisella on erilainen tarina. Jos sinun pitää pysyä kotona, pysy mutta ole ymmärtäväinen. Jos sinun täytyy mennä ulos, mene ja kunnioita muita julkisilla paikoilla. Älä tuomitse kanssakulkijoitasi, koska et ole heidän tarinassaan. Ole ymmärtäväinen.”

Sanaa ”kind” on tässä yhteydessä vaikea suomentaa. Sanakirja antaa sille vastineeksi mm. sanat kiltti, ystävällinen, hyväntahtoinen. Raamattu käyttää jossain kohdassa myös sanaa lempeä. Tässä yhteydessä sana kääntyi mielessäni parhaiten sanaksi ymmärtäväinen.

Nimittäin: tänä aikana kyse ei ole pelkästään siitä, vältymmekö virukselta ja säilymmekö hengissä, vaan siitä, säilymmekö riittävän yhtenäisenä rintamana. Kykymme rakastaa lähimmäistä on erityisen kovalla koetuksella.

On vaikea ymmärtää ja kunnioittaa niitä, jotka suhtautuvat asioihin eri tavalla. Ja kuitenkin vain kunnioitus ja ymmärrys auttavat meitä selviämään tästä.

Millä tavoin sinä voisit tänään osoittaa kunnioitusta ja ymmärrystä niille, jotka ovat eri linjoilla kuin sinä? Miten voisit olla kiltti, ystävällinen ja hyväntahtoinen toisille?

Haastetta tuo myös rakkauden kaksoiskäskyn kolmas osa eli itsensä rakastaminen. Ennen kuin voimme ymmärtää ja kunnioittaa toisia, meidän pitää osata rakastaa ja armahtaa itseämme.

Onneksi sosiaalisessa mediassa näkee kiiltokuvapäivitysten lisäksi myös rohkeita avautumisia korona-arjen keskeltä. Tarinoita siitä, miten rimaa on laskettu ja keksitty hassujakin tapoja selvitä tästä haastavasta ajasta.

Mieti, missä asioissa sinä voisit tänään antaa ymmärrystä itsellesi? Mitä tekemällä tai minkä tekemättä jättämällä voisit osoittaa itsellesi ystävällisyyttä, hyväntahtoisuutta ja rakkautta?

Jeesuksen sanat tarjoavat kalliopohjan, jolta voimme näihin haasteisiin ponnistaa: ”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.” (Joh. 16:33)

Mitä tahansa eteemme tulee, voimme pyytää häneltä rauhaa sydämeen ja voimaa olla itsellemme ja toisillemme kilttejä, ystävällisiä, lempeitä, ymmärtäväisiä ja hyväntahtoisia. Jeesus on tämän maailman voittaja. Be kind.

Heli Orre

nuorisotyönohjaaja / tyttötyö

kirjoitettu toukokuun alussa 2020