Muista juottaa aasisi!

Hämmästelin erään entisen työnantajani sanoja, kun hän huikkasi minulle työpäivän alussa: “Muista juottaa se aasisi!”. Hetken aikaa mietittyäni ymmärsin hänen tarkoittavan työautoni tankkaamista. Vaikka silloinen työautoni olikin paljon kilometrejä nähnyt ja lähes sielukas kaikkine iän tuomien ominaisuuksiensa kanssa, en heti osannut yhdistää aasia autooni.

Vertaus ei kuitenkaan ole kaukaa haettu ja tämä erikoinen tapa sanoittaa arkinen toiminta sai ajatukseni lentämään uskonelämän hoitamiseen. 

Auton ajamiseen tarvitaan taitoja, jotka monelle aikuiselle tulevat enempää ajattelematta suoraan selkärangasta. Auto, kuten työnantajani huikkaama raamatullinen kulkuneuvo aasikaan, ei kulje ilman polttoainetta.

Autoa tulee tankata, huoltaa säännöllisesti, varustaa vuodenaikojen mukaan. Ajaessa tuntosarvet tulee pitää herkkänä yllättävien merkkivalojen tai äänien varalta, jotka viestivät vioista.

Meissä ihmisissä on paljon samanlaisia piirteitä. Terveellisellä ravinnolla ihminen jaksaa ja voi hyvin. Fyysisen tarpeiden lisäksi ihminen kaipaa myös henkistä ravintoa jaksaakseen. Rakkaus, hyväksytyksi tulemisen kokemus sekä yhteys toisiin ihmisiin hoitaa henkistä puolta elämässä.

Psykologisesta näkökulmasta kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu ihmisen elämän perustarpeiden täyttämisestä. Ihmisen kojetaulun hälytysvaloja voi kuitenkin olla hankalampia tunnistaa ja lukea kuin autossa.

Ainakin omassa arjessani unohdan helposti ruokkia fyysisen ja henkisen puolen lisäksi elämäni hengellistä ulottuvuutta.

Hengellinen puoli, joka korostuu erityisesti elämän tiukoissa paikoissa, kaipaa ja vaatii yhtä huolellista ja automaattista ajotaitoa ja huoltamista kuin auto.

Jeesus itse toteaa Raamatussa: “Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” (Matt. 4:4) Hengelliseen nälkään, kaipuuseen ja pahaan oloon löytyy onneksi täyttävää ravintoa.

Jumala tarjoaa meille pyyteetöntä, pysyvää ja ehdotonta rakkautta. Hän haluaa luomilleen vain hyvää ja on antanut avuksi ohjekirjan elämään.

Raamattu kertoo meille tästä yhteydestä ja ohjaa jokaista täyttämään hengellistä nälkäänsä.

Messussa Jumala valmistaa ehtoollispöydän, jossa tarjoillaan hengellisen elämän superpolttoainetta, joka kantaa taivaaseen asti. Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri, meidän ihmisten puolesta annettu ja vuodatettu. 

Jeesus sanoi: ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.” (Joh. 6:35)

Enni Huhtala, kesätyöntekijä

Kirjoitettu heinäkuun puolivälissä 2020