Myrskyn keskellä


” Eräänä päivänä Jeesus astui opetuslastensa kanssa veneeseen ja sanoi heille: "Nyt lähdemme vastarannalle." He lähtivät vesille. Matkalla Jeesus nukahti. Mutta järvelle syöksyi myrskytuuli, ja veneeseen tuli vettä niin että he olivat vaarassa. Silloin opetuslapset herättivät Jeesuksen ja sanoivat: "Opettaja, opettaja, me hukumme!" Jeesus nousi ja nuhteli tuulta ja järven aaltoja. Ne asettuivat, ja tuli tyven. "Missä teidän uskonne on?" kysyi Jeesus. Opetuslapset joutuivat pelon valtaan ja sanoivat hämmästyneinä toisilleen: "Mikä mies tämä oikein on? Hän käskee jopa tuulta ja vettä, ja ne tottelevat häntä." Luuk. 8:22-25

Jeesuksen ja opetuslasten veneretki oli merkillinen tapahtuma. Kaikki alkoi hyvin tavallisista tapahtumista ja tyynestä säästä. Niistä jouduttiin hetkessä myrskytuulten armoille, joissa kokeneimmatkin kalastajat olivat pulassa ja pelkäsivät henkensä edestä. Merkillistä oli se, että samaan aikaan Jeesus nukkuu veneen pohjalla.

Miksi Jeesus nukkuu? Väsymystäänkö vain pois, vai onko kyseessä jokin pyhä huolettomuus siitä, että järven aallot eivät tule hukuttamaan matkalaisia? Opetuslasten hätä on kuitenkin todellinen. Jeesus on läsnä, eikä auta millään tavalla. Tässä on merkillinen tilanne, Jeesus on paikalla ja poissa samaan aikaan. Usko on koetuksella.

Ei ole mikään ihme, jos koemme itsemme voimattomiksi monien myrskytuulten puhaltaessa. Eihän kukaan meistä pysty muutamalla sanalla ja kättänsä heilauttamalla vaikuttamaan tuuleen pätkänkään vertaa. Pikemminkin tuntuu siltä, että suuremmat voimat vievät meitä mukanaan, ja ainoastaan heikko toivomme jää Korkeampaan käteen.

Kertomuksen loppu on lohdullinen. Jeesus ei lähde kävelemään vettä pitkin pois ystäviensä luota, vaan jää samaan veneeseen myrskyssä. Sieltä Hän tyynnyttelee sekä opetuslapsiaan, että säätä. Jumala tekee ihmeitä, mutta noudattaa niissä omaa aikatauluaan. Toivo on koetuksella.

Jumala kasvattaa lapsiaan antamalla muutakin kuin myötätuulta. Myrskyt opettavat voittamaan vaikeuksia ja kasvamaan vahvemmiksi. Joskus vaikeudet auttavat ymmärtämään muita myrskyjen keskellä olevia ihmisiä. Rakkaus on koetuksella. Lohdullista on se, että myrskyt tyyntyvät ajallaan.

Jeesus näyttäytyi myrskyn jälkeen opetuslasten silmissä aivan uudenlaisena henkilönä. Jeesus oli se, jolla oli valta. Hän kastui samoissa sääolosuhteissa, mutta ylitti jälleen kerran meidän tuntemamme rajat. Hän pitää meistä huolen.

- Jussi Salo, nuorisotyönohjaaja

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan