Uutislistaukseen

Kirkkovaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion - ylijäämää 263 500 euroa

Takaa kuvattu kokoussali osallistujineen. Kuvan edessä joulutähti ja oikealla seinällä joulukuusi.

Kirkkovaltuusto kokoontui jouluasussa olevassa Sääksjärven seurakuntatalo Satamassa.

Lempäälän seurakunnan 27-jäseninen kirkkovaltuusto hyväksyi 19. joulukuuta ensi vuoden 2024 talousarvion ja toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelmassa on huomioitu myös vuodet 2025–2026.

Kirkkovaltuuston pöytäkirja 19.12.2023 on pdf-muodossa tämän linkin takana. Pöytäkirjan yhteydessä on myös vuoden 2024 talousarviokirja, hallintosääntö ja taloussääntö. Asiakirjat eivät ole vielä saavutettavassa muodossa.  

Kaikki viisi valtuustoryhmää eli Keskustalainen seurakuntaväki, Kokoomus – yhdessä seurakunnassa, Kristilliset perusarvot, Lempäälän demarit ja vasemmistoliitto sekä Seurakuntaväki olivat tyytyväisiä tulevan vuoden talous- ja toimintasuunnitelmaan.

Ryhmäpuheenvuoroissa painotettiin pitkäaikaisen rahoitussuunnitelman tärkeyttä, jos Lempoisten seurakuntatalon suunnittelu ja rakentaminen pääsevät käyntiin vuonna 2024.

Etenkin kokoomuksen sekä demareiden ja vasemmiston ryhmät toivat esiin seurakunnan jäsenmäärän mahdollisen laskevan kehityksen tulevaisuudessa ja sen vaikutuksen seurakunnan talouteen.

Monet ryhmät kiittivät nuorten vaikuttajaryhmän perustamista. Ryhmässä paikkakunnan nuoret saavat äänensä kuuluviin päätöksenteossa. Vaikuttajaryhmä on toiminut seurakunnassa jo aiemmin, mutta nyt sen asema virallistuu. 

Talousarvion ja toimintasuunnitelman lisäksi kirkkovaltuusto hyväksyi uuden hallintosäännön ja taloussäännön. Ne perustuvat heinäkuussa voimaan tulleeseen uuteen kirkkolakiin ja astuvat voimaan vuoden 2024 alussa. Hallintosääntö kumoaa kirkkoneuvostoa ja -valtuustoa ohjaavat vanhat paikalliset säännöt.  

Kokouksen päätteeksi Lempäälän demarien ja vasemmiston ryhmää edustava Maria Päivänen jätti valtuustoaloitteen "Tilat avoimeksi kaikkien parien rakkaudelle". Allekirjoittajina ovat Päiväsen lisäksi Hannele Lehikoinen, Niina Selin, Tuula Petäkoski-Hult, Tuija Seppänen, Markku Nieminen, Hanna Karojärvi ja Hanna Kairimo. 

Aiheella tarkoitetaan tavallisesti seurakunnan tilojen, kuten kirkon, periaatteellista avaamista myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja avioliiton siunaamista varten.

Talousjohtaja Kati Niemisen mukaan aloite etenee mahdollisimman pian kirkkoneuvoston käsittelyyn. 

Investointeihin varattu 785 000 euroa 

Vuoden 2024 talousarvio on 263 538 euroa ylijäämäinen. Arvioidut tulot ovat siis suuremmat kuin arvioidut menot.

Talousarviossa investointihankkeisiin on varauduttu 785 380 euron verran.

– Isoin investointi on Lempoisten seurakuntatalon suunnittelu ja rakentaminen, yhteensä 640 000 euroa, sanoo seurakunnan talousjohtaja Kati Nieminen.

– Se on samalla myös ison kysymysmerkki. Valtuusto päättää tulevista toimista vasta ensi keväänä museoviranomaisen lausunnon jälkeen.

Muut valtuuston hyväksymät investointimäärärahat ovat Tervajärven leirikeskuksen majoitushuoneiden parannus (15 000 e), Vanhan pappilan vesikaton puhdistus ja maalaus (25 000 e) ja kirkon ulkovalaistuksen uusiminen (30 000 e).

Talousarvion yhteydessä on päivitetty myös ensi vuoden hautainhoitohinnasto ja tilavuokrat. Hautainhoito tarkoittaa seurakunnan tekemiä kukkaistutuksia ja niiden hoitoa yksityishaudoilla.  

Kirkollisverotuloja 4,7 miljoonaa euroa

Seurakunnan tuloissa talousarvion perustana ovat jäsenten verotulot. Tuloveroprosentti on ensi vuonna – viime vuosien tapaan – 1,45. Sen mukaisesti kirkollisverotuloja kertyisi arviolta 4,7 miljoonaa euroa, yli 80 prosenttia kaikista seurakunnan tuloista.

Viimeisimmän tiedon mukaan Lempäälän seurakuntaan kuului tämän vuoden marraskuussa 17 198 jäsentä ja 70 prosenttia Lempäälän kunnan asukkaista. Jäsenistä kolmannes, 32,5 prosenttia, on alle 18-vuotiaita.

Tulojen puolella valtionrahoituksen määräksi on vahvistettu 523 000 euroa. Tulopuolta vahvistaa myös tulevalle vuodelle suunnitellut puunmyyntituotot, noin 160 000 euroa. 

Valtio maksaa vuosittain kaikille seurakunnille korvausta hautausmaiden, väestörekisterin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten, kuten kirkkojen, ylläpitämisestä.

Henkilöstökulut isoin menoerä – toimintakulut hyvällä tasolla

Ensi vuoden talousarviossa toimintakuluja on 4 779 424 euroa.

Henkilöstökulut ovat seurakunnan suurin yksittäinen menoerä. Talousarviossa palkkojen ja muiden henkilöstökulujen määräksi on arvioitu 2 646 456 euroa.

Verrattuna tämän vuoden talousarvioon henkilöstökulut nousevat ensi vuonna noin 3,8 prosenttia.

– Henkilöstökulut nousevat hieman. Esimerkiksi yleiskorotukset nostavat palkkakuluja, Kati Nieminen sanoo.

Seurakunnassa on tällä hetkellä noin 50 työntekijää. Lisäksi vuoden mittaan palkataan noin 20 määräaikaista työntekijää sesonkityöhön hautausmaille ja nuorisotyöhön sekä kymmeniä isosia lyhytaikaiseksi leiriavuksi.

Toiminnassa ihmisten pariin 

Tuleva vuosi on seurakunnan nykyisen strategian neljäs toimintavuosi.

Sen mukaisesti seurakunta jatkaa toiminnan kehittämistä painottaen evankeliumin levittämistä luovasti, uudistamalla toimintakulttuuria ja vapaaehtoisten osallisuutta sekä painottaen toimintaa läpäisevinä teemoina lähetystyötä, kansainvälistä vastuuta ja ympäristöarvoja. 

Kirkkoherra Matti Vehviläinen kertoi kokouksessa että ensi vuonna toiminnassa pyritään vahvistamaan tapahtumien kokonaissuunnittelua, ennakointia, juhlapyhien viettoa ja jalkautumista ihmisten pariin paikkakunnan eri tapahtumiin.

Kasteen nostaminen esiin on ollut projekti, joka jatkuu esimerkiksi vauvakirkon, kasteen sunnuntain, kummipäivän ja lapsi- ja perhetoiminnan kautta. Lempäälän ja kunnan yhteinen yhteisöruokailu on seurakunnan toiminnassa silmäterä.     

Kuljun seurakuntatalo Majakan messuyhteisön toiminta päättyi vuoden 2023 lopussa. Ensi vuonna korostuu yhteisöllisyyden rakentaminen Sääksjärven seurakuntatalo Sataman ja kirkossa säännöllisesti olevien Majatalo-iltojen piirissä. 

Uusia avauksia tulevat olemaan hengellinen ohjaus ja esimerkiksi vaeltavat messut. Seurakunta aikoo vahvistaa entisestään läsnäoloaan terveyskeskuksen vuodeosastolla, palvelutaloissa ja laajemmin Lempäälän kunnan tapahtumissa. 

Marita Miettinen ja Kati Nieminen

KORJATTU 21.12.: "Kuljun seurakuntatalo Majakan toiminta päättyi vuoden 2023 lopussa." on muutettu muotoon "...Majakan messuyhteisön toiminta..." 

Heidi Salonen
kirkkovaltuuston puheenjohtaja

2023-12-20 18:05:00.0