Elämän näkymättömät lahjat
- harmaiden asioiden äärellä 

Seurasin lapseni etätuntia. Puhuivat taiteesta ja sen herättämistä tunteista. Valokuvaamisesta, valaistuksesta ja kuvakulmista. Opetustuokion jälkeen annettiin tehtävät. Piti valita yksi väri tehdä siitä taidetta ja kuvata sitä. 

Kun koululainen sai työnsä valmiiksi, innostuin itsekin. Paljon mukavampaa tehdä tuollaista, kuin järjestellä paikkoja ja tarttua kotitöihin. 

Valitsin värikseni harmaan. Kolusin kaappeja ja löysin kaikenlaista. Ajatuskin kulki harmaisiin. Ensin harmaa marraskuu. Sitten se vaihtui harmaaseen joulukuuhun. Pandemia heitti harmaan verhon koko elämän ylle.

Sattumanvaraisesti valitut harmaat tavarat veivät ajatukseni syvemmälle, se kai opettajan  tarkoitus tehtävässä olikin. Lasten tuntikin jatkui pohdinnoilla. Jatkoin oman kuvani ääressä yksin. 

Sukkalangat muistuttavat siitä, miten tarpeellista on lämpö. Se lämpö, mitä jaamme toinen toisillemme. Monet sukat olen saanut lahjaksi, monet ostanut lämmittämään, muutamat neulonutkin. Parasta on se valo ja lämpö, mikä tulee Jumalan sanasta ja armon auringon lämmöstä.

Nuotit vievät ajatukseni  yhdessä laulamiseen. Onneksi musiikista saa nauttia kotonakin. Kiitoslaulu soi sydämessäni  syksystä, sen monista hyvistä hetkistä. Pysähdyn muistelemaan.

Piparit muistuttavat lasten maailmasta.   Malttaisinpa arjen keskellä usein pysähtyä. Jarruttaa reilusti ja rauhassa luoda heille lämpimiä joulumuistoja. Niitä, jotka kantavat aikuisena ja liittävät hetket sukupolvien ketjun helminauhaan.

Saksilla leikataan turhaa pois. Sitä on paljon. Tästäkin kuvasta jätin pois monta kaunista harmaata. Kaikenlaista voisin leikata omasta elämästänikin pois. Karsiminen on  vaikeaa.

Kynttilästä loistaa valo pimeään. Jouluyönä syntyi maailmaan ikuinen valo, jonka lämmössä saamme viettää joulua. Joulun lapsen  matka pääsiäisen ilosanoman tuomaan vapahdukseen saakoon kulkea  mukanamme. Se viesti, että kaiken saa anteeksi, on ihmeelinen – ja tärkein.

***

Herra siunatkoon sinua ystäväni.
sinun jouluasi, siellä missä sitä vietät,
ja sinun perhettäsi, ja ystäviäsi.

Herra antakoon joulun valoa kotisi ylle.
Valaiskoon Hän sinun joulupuuhiasi
ja aukaiskoon silmäsi huomaamaan
elämän näkymättömät lahjat.

Herra antakoon sinulle voimia
hyväksyä elämän keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden,
ja taidon kiittää elämästä juuri sellaisenaan.

Herra kääntäköön rakastavat kasvonsa sinun puoleesi,
ja käännä sinäkin kasvosi
hänen puoleensa silloin,
kun elämä antaa enemmän
kuin jaksat kantaa,
ja silloinkin, kun haluat
kiittää siitä kaikesta,
mitä lahjaksi olet saanut.

Herra antakoon
anteeksiantamuksen ympäröidä sinut
ja ne ihmiset, joita kohtaat.

Saakoon joulu olla
anteeksiantamuksen aikaa.
Saakoon joulun rauha levitä kaikkialle.

Herra antakoon sinulle
aikaa lähteä paimenten mukaan
unohtaen kiireen ja melun rasittavan.

Herra antakoon Jeesus-lapsen
syntyä ja asua
sydämesi seimessä nyt ja aina.

Herra antakoon sinulle Joulurauhan, ilon ja valon! 

Merja Lohilahti 

Merja Lohilahden henkilökuva.
Merja Lohilahti