Mennään naimisiin!

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Ensin avioliiton esteiden tutkinta aluekeskusrekisterissä 

Ennen vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta (ns. kuulutukset). Edellytyksenä kirkolliseen vihkimiseen on, että ainakin toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ja evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Toinen voi kuulua muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Lempäälässä vihittävien parien avioliiton esteiden tutkinta tehdäään Tampereella Tampereen aluekeskusrekisterissä, p. 03 2190 222 (arkisin kello 9–15), sähköposti: rekisteroinnit.tampere@evl.fi.

Vihkimisjärjestelyt seurakuntatoimistossa 

Vihkiminen voidaan suorittaa kirkossa, seurakuntatalossa, kotona tai muussa sopivaksi katsottavassa paikassa. Läsnä tulee olla vähintään kaksi todistajaa. Suuria kirkkohäitä haluavien on syytä aloittaa valmistelut hyvissä ajoin.

Lempäälässä ja muissa lähikunnissa on tarjolla Hääyö-tapahtumia - voisiko se olla oma tapasi mennä naimisiin?   

Suomessa kirkollinen vihkiminen koskee pareja, joista toinen on mies ja toinen nainen. Samaa sukupuolta olevat parit vihitään avioliittoon maistraatissa (1.3.2017 alkaen). Halutessaan he voivat pyytää rukoushetken kirkossa. 

Lempäälän seurakuntatoimistossa tehdään kirkkoa ja muita tiloja koskevat aikavaraukset ja sekä neuvotaan muissa järjestelyissä - ota yhteyttä! 

 

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa