Oletko kartalla?

”Oletko kartalla?” on olennainen kysymys maastossa liikkuessa. Suunnistaessa on olennaista tietää matkan alkupiste ja päämäärä. Maasto on täynnä erilaisia polkuja ja vaihtoehtoisia reittejä, mutta mitä tahansa polkua tai reittiä myöden oikeat rastit eivät löydy, eikä perille pääsy ole lainkaan varmaa.

Kartan ja kompassin, tai tänä päivänä GPS-laitteen käyttö auttavat olennaisesti rastien löytämisessä ja perille pääsyssä. Joskus oman elämän kanssa voi olla myös hukassa, ei ole oikein” kartalla”. Matkan alkupiste on hämärän peitossa, nykyinen sijainti epävarmaa, maalialue suunnassa x, joskus koko matkan mielekkyys on kyseenalainen.

Mistä löytyisi siis apu? Jumala sinun Luojasi haluaa Sanassaan Raamatussa antaa nuo olennaiset koordinaatit elämäsi rasteille.  Raamattu on kompassimme ja paikkaansa pitävä kartamme, josta löydämme niin lähtöpaikan, nykyisen sijaintimme, kuin määränpäämme. Kaiken tämän lisäksi olet Jumalan tarkkaakin tarkemman satelliittipaikannuksen ulottuvilla. Hän on jo kasteessa merkinnyt sinut omakseen, et siis ole Luojaltasi hukassa!

Sinut on luotu heijastamaan hyvän Luojamme ominaisuuksia ja elämään yhteydessä häneen, lähimmäisiisi ja luomakuntaan. Tämä on luomisessa sinun elämällesi annettu tarkoitus.

Syntisen ihmisen elämän tarkoitus on tulla Jeesuksen löytämäksi, saada sekä rikkomukset anteeksi että yhteys Isään Jumalaan. Kun yhteys löytyy, tiedän mistä olen tulossa, kuka olen ja missä matkailen, ja missä on määränpääni.

Yhteys taivaalliseen Isään avaa silmämme näkemään myös lähimmäisemme ja Jumalan kauniin luomakunnan. Armahdetun syntisen lopullinen määränpää, maali on iankaikkinen elämä Taivaassa Jeesuksen luona.

Psalmin kirjoittaja kirjoittaa matkastamme seuraavaa psalmissa 139: ”Tutki minut, Jumala, katso sydämeeni. Koettele minua, katso ajatuksiini.  Katso, olenko vieraalla, väärällä tiellä, ja ohjaa minut ikiaikojen tielle.”

Heikki Kärhä seurakuntapastori