Varhaiskasvatusyhteistyö

Lempäälän seurakunnan lapsi-ja perhetoiminnan väki tarjoaa päiväkotiryhmääsi monenlaisia katsomuskasvatustoteutuksia.

Toteutamme katsomuskasvatuksta varhaiskasvatussuunnitelman perusteet - asiakirjan, optushallituksen ohjeiden sekä kirkkohallituksen kumppanuuden korit -mallin mukaisesti.

Katsomuskasvatus on yleissivistävää, ja se on tarkoitettu kaikille ryhmässä oleville lapsille. Se on positiivista, lapsen kasvua rikastuttavaa ja pedagogisesti perusteltua sekä lapsen kokonaisvaltaista kasvua tukevaa. Se ei ole sitouttavaa toimintaa ja sitä toteuttavat seurakunnan koulutetut varhaiskasvattajat. Katsomuskasvatus tukee moninaisuuden kunnioittamista ja erilaisuuden arvostamista.

Katsomuskasvatuksemme

• Rohkaisee lapsia tutustumaan kanssaihmisiin, erilaisiin kulttuureihin ja katsomuksiin sekä elämänkysymysten pohdintaan.
  • Tukee ja edistää sitä, että lapsi oppii kunnioittamaan omaa ja toisen pyhää sekä toisille tärkeitä arvoja ja tapoja.
  • Tukee lapsia olemaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa kaikkien ja kaikkialta tulevien ihmisten kanssa.

Seuraavista katsomuskasvatustoteutuksista voitte varata omalle päiväkotiryhmällenne sopivan. Toteutus yhdelle ryhmälle kerrallaan antaa mahdollisuuden vuorovaikutteisuuteen, osallisuuteen ja omakohtaiseen kokemuksellisuuteen. Ryhmän suosituskoko on noin 10-20 ja ikäsuositus yli 3-vuotiaille lapsille.

Varauksen voi tehdä Vuokko Ahtosaarelta, vuokko.ahtosaari@evl.fi puh. 050 469 3884 tai Tarja Rantamäeltä, tarja.rantamaki@evl.fi puh. 050 544 3425

YHTEINEN MAAPALLOMME

Meillä on maapallo, jonka olemme saaneet ja mistä meidän tulee huolehtia. Ihmiset uskovat eri tavalla siihen, miten ja mistä maapallo on syntynyt. Annamme tilaa lasten erilaisille käsityksille. Rakennamme kankaista ja muusta rekvisiitasta yhdessä lasten kanssa maapalloa ja ihmettelemme :

• Mitä kaikkea elämiseen tarvitaan?
  • Miten voimme pitää huolta tästä kaikesta?

Keskustelemme yhdessä ilmakehästä, valosta, maasta, vedestä, taivaasta sekä ihmisistä, kasveista ja eläimistä. Lauletaan "Tuiki,tuiki tähtönen". Lopuksi yhteisellä taideteoksella saa leikkiä.

• ympäristökasvatus

MATKALLA MAAILMAN YMPÄRI

(Jatko-osa aiheeseen yhteinen maapallomme)

Pääsette laivamatkalle, jolla tutustutaan eri maanosien kulttuureihin; perinteisiin, elämäntapoihin ja taiteisiin.

Lattialla on iso maapallomatto ja jokaisesta maanosasta on valittuna yksi maa, jonka satamaan laiva seilaa. Matkalle lähdetään Suomesta ja käydään Kanadassa, Kiinassa, Australiassa ja Tansaniassa ja palataan takaisin Suomeen. Matkalla kuullaan esimerkiksi mielenkiintoisista ja erikoisista soittimista, eläimistä, juhlista, kielistä, lipuista, ruoanlaitosta ja asumisesta. Lauletaan "Jos mökki on pieni ja punainen".

• Kansainvälisyyskasvatus
  • Monikulttuurisuus

MUSTA TUNTUU

Tunteisiin matkataan Jukka Hukan seurassa. Tunnetaitokasvatusta, jossa tunnistetaan ja nimetään tunteita sekä harjoitellaan tunnesäätelyä. Hetket vaativat rauhallisen toteutuspaikan.

Jokaisella hetkellä on oma kertomuksensa kyseisestä aiheesta. Lasten ajatuksille, kommenteille ja oivalluksille annetaan tilaa sekä rohkaistaan omien kokemusten jakamiseen. Hetket sisältävät lisäksi tunteiden käsittelyyn liittyvää toimintaa, kuten esimerkiksi loruttelua, laulua, musiikkia ja liikuntaa sekä draamaa.

Voitte valita seuraavista aiheista:

• Hirveä harmitus - itseluottamuksen vahvistaminen
  • Suuri suru - menetyksestä ja surusta selviäminen
  • Ollaanko kavereita - ystävällisyys ja toisten huomioiminen
  • Tänään kiitän - läsnäolon ja kiitollisuuden harjoitus

PÄÄSIÄISKASSI

Monilla vuoden aikana vietettävistä juhlista on liittymäkohtia suomalaiseen kristilliseen perinteeseen ja täten uskontoon viittaavat juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria.

• Mikä on pääsiäinen?
  • Miksi sitä vietetään ja millaisia perinteitä siihen liittyy?
  • Mitä löytyy pääsiäismunista?

Avattavat pääsiäismunat kätkevät sisäänsä kertomukset Jeesuksen viimeisistä päivistä; palmusunnuntain, viimeisen aterian, pitkäperjantain ja ylösnousemuksen sekä pientä rekvisiittaa käsittelyn tueksi. Munia tarkastellaan eri aistien, tunto, maku,näkö ja kuulo näkökulmista.

Piilotettavista pahvisista pääsiäismunista puolestaa löytyy leikkejä, loruja, riimejä ja tietoiskuja esimerkiksi virpomisoksista tai rairuohon merkityksestä. Pääsiäismunat "avautuvat" koodeja skannaamalla.

Pääsiäiskassi sisältää materiaalit ja tietopaketin kasvattajalle päiväkodissa itse toteutettavaksi.

• mediakasvatus

Varatkaa oman päiväkotinne pääsiäiskassi 15.3 2020 mennessä.

Uskonnollisiin tilaisuuksiin Lempäälän seurakunta lähettää kutsun ja niihin päiväkodit ilmoittautuvat oman harkintansa mukaisesti ja tiedottavat tilaisuudesta itse huoltajille. Näitä ovat pääsiäisvaellus ja joulukirkko.

PÄÄSIÄISVAELLUS

Pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla, jonka keskiössä on ilo ja lohtu. lempäälän kirkkoon rakennetaan lyijyjalkanukeilla ja muulla rekvisiitalla pieniä kuvaelmia tärkeimmistä pääsiäisen tapahtumista. Seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä päiviä ja ylösnousemusta.

Oppaat kuljettavat ryhmiä ja kertovat pääsiäisen kristillisestä sisällöstä, kullekin ryhmälle heidän ikätasoonsa sopivalla tavalla. Kierros saattaa sisältää lisäksi hengellisiä lauluja ja rukouksia.

Ryhmät voivat varata aikoja maanantailta 6.4.2020 klo 9-15 tai tiistailta 7.4.2020 klo 9-15 Regina Tannilta regina.tanni@evl.fi  Kierros kestää 30-45 min huomioiden ryhmän koko. Päiväkodeille lähetetään kutsut pääsiäisvaelluksesta.

JOULUKIRKKO

Joulua vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi.

Joulukirkon toteutustavat vaihtelevat vuosittain, mutta pääosin rakenne sisältää seuraavia asioita:

• alkusiunaus,
  • kerrontaa joulunodotuksesta ja perinteistä,
  • jouluevankeliumin, eri tavoin toteutettuna,
  • lauluja ja/tai virsiä,
  • ja rukouksen