Varhaiskasvatusyhteistyö

Lempäälän seurakunnan lapsi-ja perhetoiminnan väki tarjoaa päiväkotiryhmääsi monenlaisia katsomuskasvatustoteutuksia.

Toteutamme katsomuskasvatuksta varhaiskasvatussuunnitelman perusteet - asiakirjan, opetushallituksen ohjeiden sekä kirkkohallituksen kumppanuuden korit -mallin mukaisesti.

Katsomuskasvatus on yleissivistävää, ja se on tarkoitettu kaikille ryhmässä oleville lapsille. Se on positiivista, lapsen kasvua rikastuttavaa ja pedagogisesti perusteltua sekä lapsen kokonaisvaltaista kasvua tukevaa. Se ei ole sitouttavaa toimintaa ja sitä toteuttavat seurakunnan koulutetut varhaiskasvattajat. Katsomuskasvatus tukee moninaisuuden kunnioittamista ja erilaisuuden arvostamista.

Katsomuskasvatuksemme

 • Rohkaisee lapsia tutustumaan kanssaihmisiin, erilaisiin kulttuureihin ja katsomuksiin sekä elämänkysymysten pohdintaan.
 • Tukee ja edistää sitä, että lapsi oppii kunnioittamaan omaa ja toisen pyhää sekä toisille tärkeitä arvoja ja tapoja.
 • Tukee lapsia olemaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa kaikkien ja kaikkialta tulevien ihmisten kanssa.

Seuraavista katsomuskasvatustoteutuksista voitte varata omalle päiväkotiryhmällenne sopivan. Toteutus yhdelle ryhmälle kerrallaan antaa mahdollisuuden vuorovaikutteisuuteen, osallisuuteen ja omakohtaiseen kokemuksellisuuteen. Ryhmän suosituskoko on noin 10-20 ja ikäsuositus yli 3-vuotiaille lapsille.

Tiedustelut: Lotta Aaltonen puh. 050 514 8581

YHTEINEN MAAPALLOMME

Meillä on maapallo, jonka olemme saaneet ja mistä meidän tulee huolehtia. Ihmiset uskovat eri tavalla siihen, miten ja mistä maapallo on syntynyt. Annamme tilaa lasten erilaisille käsityksille. Rakennamme kankaista ja muusta rekvisiitasta yhdessä lasten kanssa maapalloa ja ihmettelemme :

 • Mitä kaikkea elämiseen tarvitaan?
 • Miten voimme pitää huolta tästä kaikesta?

Keskustelemme yhdessä ilmakehästä, valosta, maasta, vedestä, taivaasta sekä ihmisistä, kasveista ja eläimistä. Lauletaan "Tuiki,tuiki tähtönen". Lopuksi yhteisellä taideteoksella saa leikkiä.

 • ympäristökasvatus

MATKALLA MAAILMAN YMPÄRI

(Jatko-osa aiheeseen yhteinen maapallomme)

Pääsette laivamatkalle, jolla tutustutaan eri maanosien kulttuureihin; perinteisiin, elämäntapoihin ja taiteisiin.

Lattialla on iso maapallomatto ja jokaisesta maanosasta on valittuna yksi maa, jonka satamaan laiva seilaa. Matkalle lähdetään Suomesta ja käydään Kanadassa, Kiinassa, Australiassa ja Tansaniassa ja palataan takaisin Suomeen. Matkalla kuullaan esimerkiksi mielenkiintoisista ja erikoisista soittimista, eläimistä, juhlista, kielistä, lipuista, ruoanlaitosta ja asumisesta. Lauletaan "Jos mökki on pieni ja punainen".

 • Kansainvälisyyskasvatus
 • Monikulttuurisuus

Uskonnollisiin tilaisuuksiin Lempäälän seurakunta lähettää kutsun ja niihin päiväkodit ilmoittautuvat oman harkintansa mukaisesti ja tiedottavat tilaisuudesta itse huoltajille. Näitä ovat pääsiäisvaellus ja joulukirkko.

PÄÄSIÄISVAELLUS

Pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla, jonka keskiössä on ilo ja lohtu. Lempäälän kirkkoon rakennetaan lyijyjalkanukeilla ja muulla rekvisiitalla pieniä kuvaelmia tärkeimmistä pääsiäisen tapahtumista. Seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä päiviä ja ylösnousemusta.

Oppaat kuljettavat ryhmiä ja kertovat pääsiäisen kristillisestä sisällöstä, kullekin ryhmälle heidän ikätasoonsa sopivalla tavalla. Kierros saattaa sisältää lisäksi hengellisiä lauluja ja rukouksia.

JOULUKIRKKO

Joulua vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi.

Joulukirkon toteutustavat vaihtelevat vuosittain, mutta pääosin rakenne sisältää seuraavia asioita:

 • alkusiunaus,
 • kerrontaa joulunodotuksesta ja perinteistä,
 • jouluevankeliumin, eri tavoin toteutettuna,
 • lauluja ja/tai virsiä,
 • ja rukouksen
 • sekä loppusiunauksen.